Alakul: Nyomozás indulhat a rémhírterjesztő Lamperth Mónika ellen

A PestiSrácok cikke nyomán amit a Vadhajtások.hu is bemutatott, rémhírterjesztés bűntett gyanújával feljelentést tett Tényi István Lamperth Mónika közösségi médiában tett megjegyzései miatt. Ahogy arról beszámoltunk, a volt szocialista belügyminiszter szombaton azt írta Facebook-posztjában, hogy a koronavírus járványt “mindannyian megszívjuk”, mert a hozzáértő embereket kirúgták a minisztériumokból. Kommentelői felvetésére – miszerint az Orbán-kormány “direkt csinálja ezt velünk”, kínai telepesekkel és iráni ösztöndíjas diákokkal hurcolták be a vírust, és az a cél az, hogy elpusztítsák az időseket – azt válaszolta, hogy ezt nem tudja kizárni.

Tényi István a Budapesti Rendőrfőkapitányságon tette a bejelentést, amelyet intézkedésre a XX. kerületi kapitányságra továbbítottak. Amennyiben a rendőrség a nyomozást elrendeli, és a bíróság elítéli, a szocialista politikus akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat. A hatályos büntető törvénykönyv ugyanis kimondja, hogy aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Korábban a hatóságok több eljárást is folytattak a koronavírus-járvány kapcsán rémhírterjesztés bűntettének gyanújával. Négy esetben internetes cikkek írói és terjesztői ellen, közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt indítottak nyomozást, akik a koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon álhíreket tettek közzé. Tényi István is több esetben tett már feljelentést rémhírterjesztés, illetve közveszéllyel fenyegetés miatt. A hatóságok dönthetnek a MOK elnökének, Kincses Gyulának a járvánnyal kapcsolatos rémhíreiről, illetve Homonnay Gergely DK-közeli blogger, író megjegyzéseiről is, aki azon poénkodott a közösségi oldalán, hogy nemrég Olaszországban járt iráni partnerénél, és ha koronavírus-betegség tüneteit produkálná, előbb menne fertőzni fideszesek közé, mint orvoshoz.

 

 

Forrás: Pestisrácok.hu

Check Also

Magyarország újabb szigorításokat készül bevezetni a héten

A jelenlegi intézkedések nem elegendőek a járvány terjedésének megállítására – mondta el a Miniszterelnökséget vezető …