Vadhajtások

Rendkívüli: Több százezres munkanélküliséggel számol a kormány

A következő napokban ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzések száma. Időben, korábban hoztunk intézkedéseket, amik gátolják a terjedést. 

 

A gazdaságot rendkívüli mértékben veti vissza a járvány, ezért fogadtak el akciótervet, mondta Gulyás. Általános feladatként szabta a kormány a minisztereknek, hogy a gazdaság újraindításán dolgozni kell.

 

1070 hotel fog bezárni, a turizmus megszűnt Magyarországon,

 

mondta Gulyás. A kormány a védekezéshez szükséges intézkedéseket meghozza.

 

Létrejön az önkéntesség akciócsoport, Révész Máriusz vezeti. Adakozást, segítséget koordinálja, összefogja majd. Digitális eszközök vásárlásától a különböző segítségnyújtásig sok felajánlás érkezett. Gulyás hangsúlyozta: az állami pénzbeli források rendelkezésre állnak.

 

Gazdasági ügyek

A babaváró törlesztésre is vonatkozik az akcióterv, nincsen befizetési kötelezettség, és a futamidő sem nő. Ugyanez igaz a diákhitelre, nem kell törleszteni. 5,9 százalék lehet a THM a fogyasztási hiteleknél.

Gulyás felsorolta, mely ágazatok lehetnek nagy bajban, ott az irodabérletet nem lehet felmondani. Megismételte, hogy 2020 március-júniusra ezekben a szektorokban mentesülnek a közterhek alól a bérek az egészségügyi hozzájárulás kivételével.

 

Az a közös érdek, hogy mindenkinek a munkaviszonya maradjon meg. A kormány engedélyezi az eltérést a jogszabályoktól, a munkáltató-munkavállaló megállapodása lehet, hogy hogyan egyeznek meg, 2008-2009-ben például 4 napos munkahét volt a gyárakban. Ilyen kreatív megoldások lehetnek most is.

 

Újságírói kérdésre Gulyás azt mondta,

 

HETI 140 MILLIÁRD FORINT KIESÉST JELENT MOST A GAZDASÁGBAN A VÍRUSHELYZET,

de azért nem terjesztik ki minden szektorra a könnyítést, hogy ne legyen túl nehéz újraindítani a gazdaságot, ne álljon le minden, meg kell őrizni a munkahelyek többségét.

 

Arról, hogy a törlesztési moratórium vonatkozik-e a már végrehajtási státuszban lévőkre, Gulyás azt mondta, erről jelenleg is egyeztet, tárgyal a kormány.

 

A végrehajtások nagyon nagy részét fel fogják függeszteni,

 

összegzett Gulyás. Kérdésre válaszolva azt is mondta, a törlesztési felfüggesztés automatikus, de ha valaki továbbutalja a részletet, az jelzés arra, hogy ő folytatná a törlesztést. Nem kell tenni azért, hogy a moratórium beálljon. Bármikor abba lehet hagyni a törlesztést, hónapok múlva is.

 

Gulyás azt is mondta,

 

százezres munkanélküliséggel számolnak, az a kérdés, hány százezres lesz.

 

Minden olyan irány, ami a munkanélküliséget szociális támogatásokkal konzerválja, az rossz, mondta arra, hogy növelik-e a munkanélküli segélyt.

 

Gulyás azt mondta, az önkormányzatok által foglalkoztatott óvónők esetében szerinte rendelkezésre állási díj kell járjon nekik.

Forrás: Index