Vadhajtások

Bécsben ingyenes lett a parkolás, Karácsony Gergely Budapestjén nem lesz az

Karácsony Gergely szerint egy hasonló döntés Budapesten csak káoszt okozna.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a budapesti városvezetés – élén Karácsony Gergellyel, nem találta indokoltnak a parkolás ingyenessé tételét, kijelentve: „arra kérünk mindenkit, hogy fogadják el, hogy ezt most nem tudjuk biztosítani”. A főpolgármester szerint Budapesten káoszt okozna, ha ingyenes lenne a parkolás. Ezzel szemben Bécsben a helyi városvezetés tízezer új parkolóhelyet bocsátott a lakók rendelkezésére, a parkolózónákat pedig felfüggesztették – írja a Világgazdaság.

Erre azért volt szükség, hiszen a tömegközlekedés a fertőzés veszélye miatt jelenleg kerülendő, ezért a legtöbben autóval intézik teendőiket.

Ez azonban azt is jelenti, hogy megfelelő mennyiségű parkolóhelyre van szükség. A budapestivel ellentétben a bécsi városvezetés felismerte a problémát és határozatlan időre ingyenessé tették a parkolást a városban. Nincs szükség sem parkolójegyre, sem regisztrációra a parkolóóráknál, vagy az applikációkon keresztül, viszont a mozgássérült parkolókban, vagy a rakódóterületeken továbbra sem szabad megállni.

 

A bécsi városvezetés azokra is gondolt, akik hosszabb időre hagynák magukra járművüket. Michael Ludwig polgármester elmondta, szerdától tízezer darab kedvezményes parkolóhely lesz a mélygarázsokban is, amit napi öt euróért igénybe lehet venni, a hét végére pedig már remélhetőleg a harmincezret is eléri ez a szám.

 

„Az ingyenes parkolóhelyekkel most azokon szeretnénk segíteni, akiknek továbbra is be kell járniuk a munkahelyükre” – mondta Birgit Hebein alpolgármester és közlekedésügyi tanácsnok. „Ezek az emberek teszik lehetővé, hogy városunk továbbra is zökkenőmentesen működhessen, ezért nem szabad, hogy a parkolási díjazás hátrányosan érintse őket” – fogalmazott. Bécs pénzügyi tanácsnoka, Peter Hanke még hozzátette, a városvezetés külön köszöni a parkolótársaságok együttműködését a jelen helyzetben, hiszen ezek az intézkedések csak így valósulhattak meg.

Forrás: Mandiner