Vadhajtások

Európa legkeményebbje: Az ország felállt a védekezéshez

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy minden nap hat órakor ül össze az Operatív Törzs. Este meg az akciócsoportok beszámolóit hallgatják meg – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Nem léptünk át a tömeges megbetegedés időszakába, de ez meg fog történni – mondta Orbán Viktor, kiemelve:

azért kell lassítani a megbetegedéseket, hogy az egészségügy képes legyen befogadni a súlyos eseteket.

 

Orbán Viktor kiemelte: eddig csak háromezer klinikai mérést végeztek itthon, ezért a hazai tudósok nagyon óvatosak, hiszen a betegek kezelésére vonatkozó következtetéseket a klinikai vizsgálatokból lehet levonni.

 

Jelenleg az orvosok nem tudják még pontosan beazonosítani, hogy mivel jár, ha valaki megkapja a koronavírust, de a jövő héten már meg lehet mondani, hogy milyen csoportokban, mivel jár a megbetegedés. Ezért elmondható: a járvány ugyan nem fog alábbhagyni, de a félelem kisebb lesz – mondta a kormányfő.

A fő probléma, hogy nincsen ellenszer a koronavírussal szemben, noha dolgozik egy csoport a megfelelő gyógyszer megtalálásán. Fantasztikus kutatóink vannak ezen a területen is, egyáltalán nem kizárt, hogy valamilyen eredményt elérjenek, hogy legalább olyan gyógyszer legyen, ami a tüneteket enyhíti – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ha a helyzet súlyosbodik, akkor a magyar adatokból kiinduló tájékoztatást tudunk adni.

 

„Ha megnő a fertőzöttek száma, akkor sokan kórházi ellátásra szorulnak majd. Őket be kell szállítani, és intenzív ellátást kell adni” – mondta a kormányfő. A legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az idősek között lehet, erősítette meg.

 

A miniszter beszélt arról is, hogy ugyan az orvosok egy része biztosan meg fog fertőződni, de van ember a helyükre. „Normális körülmények között csak hosszú hónapok után lehetett volna felkészülni a védekezésre. A kollektív védekezést mára megszerveztük, ma egy védekezésre berendezett állapot a magyar közösség” – mondta a kormányfő.

 

Orbán Viktor kiemelte: Magyarországon van elegendő maszk és védőfelszerelés, ráadásul a hazai termelők is készítenek ilyen termékeket. Az összes nemzetközi kapcsolatainkat mozgósítjuk a beszerzés érdekében, de a határok lezártsága miatt nem könnyű a beszerzés – tette hozzá, kiemelve: az ország nemcsak raktárra gyűjti az eszközöket, hanem, ha szükséges, a megfelelő rendben ki is osztják azokat.

 

„A cél az, hogy ha tömeges lesz a járvány, akkor mindenkinek jusson megfelelő mennyiségű eszköz” – mondta a kormányfő, aki ismét megerősítette: van elég pénz, a védekezésre fordítandó költségvetés felülről nyitott.

 

Orbán Viktor közölte: a határok védelme megoldott, a járványügyi kórházak ki vannak jelölve, épül a járványkórház.

„Van egy rendes katonai tervünk a védekezéshez. A figurák úgy vannak elhelyezve a sakktáblán, hogy meg tudjuk védeni a magyarok egészségét. Az ország felállt a védekezéshez”

– mondta a kormányfő.

 

„Fontos, hogy az ország dolgozzon, fenn kell tartani ezt az állapotot, hiszen ha munka van, minden van. Ez persze nem könnyű, otthon kell maradni a gyerekekkel és más helyzetek alakulnak ki, de segítünk a cégeknek, hogy ne bocsássák el az embereket, hogy a munkalehetőségek ne vesszenek el, hogy megvédjük a munkahelyeket” – emelte ki a kormányfő, aki szerint mindenképpen szükség lesz további gazdasági lépésekre, de a cél az, hogy minél kevesebben essennek ki a munkából.

 

„Az idősekért aggódunk. Ha a járvány tömegessé válik, akkor az idősek kerülnek a legnagyobb bajba. Nem lenne helyes, ha mi, fiatalok kezdenénk kötelező rendszabályokat hozni az időseknek, de kérni talán szabad.Mindenkit arra kérek, hogy az idősek maradjanak otthon, gondoskodunk az ellátásukról -mondta Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök kiemelte: a legfontosabb megmenteni az embereket a pénzügyi csődtől, ennek egyik lépése volt a hiteltörlesztési moratórium meghirdetése. „Egy évben a teljes hazai kamatfizetés 3600 milliárd forint, tehát egy óriási összegről van szó. A második intézkedés az érzékeny ágazatok beazonosítása volt: beazonosítottuk a nagy bajba került ágazatokat és járulékfizetési könnyítést rendelkünk el számukra, megsegítettük őket. Ebbe a körbe újabb ágazatok is bekerülhetnek” – mondta a kormányfő.

 

Forrás: Magyar Hírlap