Vadhajtások

A görögök beindultak: 604 migránst gyűjtöttek össze, akiket deportálni fognak

Az Aqua Blue nevű hajó péntek délután 17.30-kor érkezett meg a szigetek többi részéből, migránsokat szállítva Görögország északi részébe – írja a Stonisi.gr.

Leszbosznál 189 migráns szállt fel a hajóra, ami Észak-Görögországba transzportálja azokat, akiknek elutasították a kérelmüket. Ők nem jogosultak nemzetközi védelemre, ezért el kell hagyniuk az országot.

A görög Bevándorlási és Menekültügyi Minisztérium bérbe adta a “SEA JET” hajót az illegális bevándorlók szállítására az Égei-tengeri szigetekről Észak-Görögországba.

A végső állomás Kavala lesz.

 

Meg kell jegyezni, hogy a személyzet minden védőintézkedést megtett a koronavírus ellen.

Az Aqua Blue Laurium kikötőjéből indult, és kora reggel megérkezett Számoszba. Összesen 131 menekült és bevándorló volt a fedélzeten, ezek a migránsok már március 1. után érkeztek a szigetre, és nem jogosultak menedékjogra.

A hajó ezután Híosz felé indult, ahol újabb 284 menekültet vett fel.

Az Aqua Blue délután érkezett Mytilene kikötőjébe, hogy felszálljon a maradék 189 migráns. További 436 bevándorlót már Görögország szárazföldjére szállítottak át egy görög haditengerészeti hajóval.

A végső rendeltetési hely a Kavala kikötője lesz, majd innen ezeket a migránsokat deportálják származási országukba.

Tehát a migránsokat a származási országukba tervezik kitoloncolni a görögök. Ez azt jelenti, hogy Törökország valószínűleg megtagadja ‘migránsainak’ a visszafogadását. Így Görögország úgy döntött, hogy az illegálisokat közvetlenül visszajuttatja országukba.

A deportálásokkal kapcsolatos minden múltbeli nehézséggel együtt érdekes lesz látni, hogy megtörténik-e és mikor…

Remélhetőleg Görögország sikeresen megoldja ezt a kérdést, akkor ez ösztönözheti az Európán kívüli deportálások számát, mások pedig Görögország példáját követhetik majd a jövőben. Az illegális bevándorlók Európán kívüli gyors és nagyszámú (ideértve a Balkánon és az Olaszországot is) deportálása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezt a csatát megnyerjük.

 

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

T.me/bedezsolt  |  Vk.com/bedezsolti  |  Twitter.com/BedeZsolt2