2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Szemétláda Brüsszel: a LIBE-bizottság nem a járvány, hanem a magyar intézkedések miatt aggódik

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az EU képtelen közös védekezéspolitikát kialakítani, a tagállamok egymagukban küzdenek a kórral, de ha bele kell dumálni az intézkedésekbe, a brüsszeli bürokraták azonnal magukhoz térnek: „ az Állampolgári Jogi Bizottság aggasztónak találja a »veszélyhelyzet« kiterjesztését” Magyarországon, ezzel a felütéssel adott ki közleményt a LIBE-bizottság spanyol szocialista elnöke. Zárójelben: a spanyol baloldali kabinet „szükségállapoti” jogrendben kormányoz, amelyet most terveznek meghosszabbítani,- mutat rá a 888.hu.„A tagállamok még nehéz időszakban is felelősséggel tartoznak az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus jogok tiszteletben tartásáért és védelméért (…) Az Állampolgári Jogi Bizottság hangsúlyozza, hogy a magyar kormány által a COVID-19 járványra válaszul javasolt rendkívüli intézkedéseknek tiszteletben kell tartania az unió alapértékeit”,
írja közleményében Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország), az Állampolgári Jogi Bizottság (LIBE) szocialista elnöke, melyet a magyar ellenzék által elutasított, koronavírus elleni védekezést segítő törvényjavaslattal kapcsolatban adott ki.
Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország)
„Az Állampolgári Jogi Bizottság nevében aggodalmamat szeretném kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés szavazni szándékozik a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a büntető törvénykönyv megváltoztatásáról.
Elismerjük, hogy a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését. (…) Ezért felszólítjuk a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javaslatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és emlékeztetjük a tagállamokat, hogy mind felelősséggel tartoznak ezen közös értékek tiszteletben tartásáért és védelméért”
– írja Aguilar, akinek hazai kormánya, a szocialista Sánchez-kabinet éppen a napokban tervezi meghosszabbítani a Spanyolországban elrendelt szükségállapot határidejét.
Szükségállapot idején a spanyol alkotmány 116. cikkelye szerint a kormány korlátozhatja az emberek és a járművek mozgását, átveheti az irányítást gyárak és üzletek felett, beoszthatja bizonyos alapvető használati tárgyak és élelmiszerek elérhetőségét.Ha Aguilar ezért nem aggódik, akkor vajon nem lehet, hogy ismét a magyar baloldal már megszokott brüsszeli aknamunkája miatt érdekli a LIBE-bizottság elnökét jobban a magyar, mint saját nemzeti kormányának kibővített jogköre?! Teszi fel a kérdést a 888.hu újságírója.  (Forrás: 888.hu)  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató