Vadhajtások

Kidobta a fészekből az első tojást az egyik gemenci fekete gólya

Nagy örömmel nézhették a kíváncsi látogatók a gemenci fekete gólyák valóságshowját hétfőn, kora reggel, a bekamerázott fészekben ugyanis megjelent egy tojás. A gólyapár gondosan csinosítgatta, rendezgette a fészket, felváltva pakolgatták odébb a tojást. Látszólag minden rendben volt. Néhány órával később aztán a tojó elrepült, a hím pedig ismét a csőrébe vette a tojást, ide-oda tette a fészekben, végül némi hezitálás után a mélybe dobta.

Az Ökoturisztikai Központ Gemenc Facebook bejegyzésében az olvasható, hogy ornitológusok szerint a gólyák ösztönösen megérzik, hogy egy tojás terméketlen, valószínű ezért került ki a fészekből a tojás.

 

Az idei első fekete gólya március 3-án érkezett a gemenci fészekbe, majd március 15-én már két madár landolt a webkamera előtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tojást rakó pár ugyanaz-e, mint akik a hónap közepén érkeztek a fészekbe, hiszen egyik madáron sincs azonosítógyűrű.

A webkamerával ellátott fészket korábban az internet sztárjává váló Tóbiás és Sára használta, 2019-ben azonban egy egy jelöletlen gólyapár költözött a fészekbe, ők négy fiókát keltettek ki, melyek közül kettő már májusban elpusztult, vélhetően a hűvös, csapadékos idő miatt, a másik két fióka pedig egy vihar áldozatává vált júniusban.

Forrás: Baon.hu