Vadhajtások

Brüsszelben ez a prioritás: a menekültek előtt határzár esetén is nyitva kell hagyni a kapukat

A menekültek emberi jogainak az európai uniós tagállamok külső határain történő tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet az Európa Tanács migrációs és menekültjogi képviselete és az Európai Unió alapjogi ügynöksége (FRA) a pénteken közzétett nyilatkozatában.

A nyilatkozat egyben útmutatóként szolgál az unió 27 és az Európa Tanács 47 tagállamának, hogy – az emberi jogok tiszteletben tartásával egy időben – megfelelő óvintézkedésekkel akadályozzák a koronavírus-járvány terjedését.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy

a határvédelem, a közrend és közegészségügy védelme csakis az alapvető jogok garantálása mellett valósulhat meg.

Továbbá iránymutatást ad azzal kapcsolatban, milyen jogorvoslati lehetőségek léteznek az erőszakos hatósági fellépések ellen, és milyen szabályok vannak érvényben az illegális határátlépések esetében.

Iránytűként szolgálhat mindemellett az FRA és az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogi kézkönyve, amely segít a tagállamoknak tájékozódni abban, hogyan lehet tiszteletben tartani a visszaküldés tilalmát, illetve hogy mit lehet tenni a legkiszolgáltatottabbak, különösen a kísérő nélküli gyermekek támogatása érdekében – áll a nyilatkozatban.

Továbbá az Európa Tanács kínzás és embertelen bánásmód megelőzésével foglalkozó bizottsága felhívta a tagállamok figyelmét a karanténban tartott emberek méltóságának és emberi jogainak tiszteletben tartására.

Forrás: 888.hu