Vadhajtások

Donald Tusk elismeri, hogy az EU semmit nem tett a járvány ellen, de büntetné azokat, akik erről beszélnek

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke rendkívüli értekezletre hívta a pártcsalád elnökségét, hogy megtárgyalják, hogyan lehet a leghatározottabban fellépni az Európai Uniónak a koronavírus-járvány kapcsán tanúsított tétlenkedését, késlekedését kritizáló megnyilatkozásokkal szemben – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke rendkívüli videokonferenciára hívta a párt elnökségét. Egy, a nevének elhallgatását kérő EPP-s vezető a V4NA rendelkezésére bocsátotta a levelet, amelyben Tusk a főbb tárgyalandó kérdéseket vázolja. A pártelnök kezdeményezte: egyeztessenek arról is, hogy az unió miként tud keményebben fellépni az EU-nak a koronavírus-járvány kapcsán tanúsított tétlenkedését és késlekedését kritizáló megnyilvánulásokkal szemben. És így bár levelében elismeri, hogy az unió tétlenül nézte az eseményeket, míg Kína és Oroszország a tagállamok segítségére sietett, Tusk ebben annak a veszélyét látja, hogy míg az EU nem tett semmit, addig Kína és Oroszország mindezt egy későbbi politikai haszonszerzésre használja fel. Tusk ugyancsak javaslatot tett arra, hogy a néppárt elnöksége foglalkozzon az egyes tagállamok a járványkezelés kapcsán meghozott rendkívüli jogi intézkedéseinek értékelésével. A néppárt vezető tisztségviselőjétől származó információ szerint több elnökségi tag is értetlenül állt Tusk javaslata előtt, és többségük szerint a válsághelyzetben politikai hiba részéről, hogy a néppárt ideológiai kérdésekkel és a kormányok kritizálásával foglalkozzon a jelenlegi válsághelyzetben.

A V4NA levelet írt az EPP elnökének, amelyben megkérdezte: megerősíti-e az az elnökség reakcióját, illetve úgy gondolja-e, hogy az uniónak megvan a szükséges kompetenciája ahhoz, hogy koordinálja 27, kulturálisan, gazdaságilag és intézményileg különböző nemzet kríziskezelő intézkedéseit. Azt is megkérdezték, hogy mit gondol, Brüsszel hatásos választ adott-e a krízisre, ahogy azt is, hogy valóban fel akar-e lépni azokkal szemben, akik kritikával illeték a brüsszeli bürokrácia tétlenkedését.

 

 

(V4NA – MTI – Pestisrácok.hu)