Marseille-ben a drogárusokat csak a kijárási tilalom miatt büntetik

Franciaország második legnagyobb városában, Marseille-ben még a kijárási tilalom sem zavarja a kábítószer-kereskedőket, nyugodtan üzletelnek tovább az utcán, a rendőrök pedig csak a lakhely elhagyásáért bírságolják őket, a drogokról tudomást sem vesznek.

 

Természetesen azt senki nem kifogásolja, hogy a kijárási tilalmat betartatják a rendőrök, az a dolguk. Az egyébként törvénytisztelő embernek és a veszélyes bűnözőnek sem szabad megszegni koronavírus-járvány idején az intézkedéseket. Az abszurditás ott kezdődik, hogy a rendőrök beérik annyival, hogy 135 eurót elkérnek a drogkereskedőktől, a kijárási tilalom megszegéséért és beérik ennyivel. Nem tartóztatják le a bűnözőket. Marseille-ben az erőszakos bűnözőktől köztudottan félnek a hatóságok.

 

Kijárási tilalom ide vagy oda, Marseille-ben úgy folyik az utcákon a kábítószer-kereskedelem, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Egészen elképesztő módon a rendőrök szeme láttára üzletelhetnek a drogkereskedők, a járőrök igazoltatják és megbírságolják ugyan őket, de csak a lakhely indokolatlan elhagyásáért járó 135 eurós bírságot szabják ki. Azzal nem foglalkoznak, hogy bűncselekményt követnek el, a kábítószer-kereskedelem tehát büntetlen marad – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az AFP-re hivatkozva.

 

Az AFP hírügynökség számolt be róla, hogy a rendőrök csupán pénzbírságot szabnak ki az utcán üzletelő dílerekre és vevőikre, aztán mindenki megy a dolgára.

 

Emmanuel Barbe helyi rendőrprefektus az AFP kérdésére elmondta, hogy azért nem büntetik a drogkereskedelmet, mert ez a mostani akció a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésére vonatkozik, nem pedig a kábítószer-kereskedelemre.

A marseille-i embereket érthetően felháborítja a rendőrség viselkedése, és az is, hogyha ők indokolatlanul mennek el otthonról, ugyanazt a pénzbírságot kapják, mint a drogkereskedők.

Egyes információk szerint a rendőrök azért nem foglalkoznak a bűnözőkkel, mert teljesítési prémium a kijárási tilalom elleni bírságért jár, másért nem, ráadásul jóval egyszerűbb egy helyszíni bírságot behajtani, akárkin: egy tisztességes állampolgár úgyis fizet, a bűnöző pedig kifejezetten örül, hogy kifizet 135 eurót (ami számára nem összeg), és tovább árulhatja a kábítószert.

 

Mindez beleilleszkedik abba a francia rendőrségi eljárásba, hogy Európa legveszélyesebbnek tartott nagyvárosában, Marseille-ben az igazán kemény bűnözőkkel szemben nem mernek intézkedni.

 

Forrás: AFP hírügynökség, ma7.sk

Check Also

Fenyegetőznek az ukránok: “Ha Budapest átlépi a vörös vonalakat Kárpátalján, a kezére csapunk”

Budapestnek joga van ahhoz, hogy törődjön a magyar közösséggel Kárpátalján, de ha túlmegy a vörös …