2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Bezzegrománia: A románok IMF-hitelért jelentkeztek a koronavírus miatt

Románia feltétel nélküli hitelmegállapodásokat akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy a koronavírus-járvány idején célirányzott intézkedéseket hozzon a gazdaság megsegítése érdekében - jelentette ki Florin Citu román pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjúban.
A tárcavezető elmondta, a román kormánynak szándékában áll felhasználni a Világbankkal kötött és folyamatban levő 500 millió euró értékű hitelmegállapodást is erre a célra. Citu leszögezte,

EZEKNEK A MEGÁLLAPODÁSOKNAK NEM LENNÉNEK FELTÉTELEIK, MINT A SZOKVÁNYOS HITELMEGÁLLAPODÁSOKNAK, AMELYEK KERETÉBEN A NEMZETKÖZI PÉNZINTÉZETEK STRUKTURÁLIS REFORMOKAT IS KÖVETELNEK A HITELÉRT CSERÉBEN.

Citu elmondta: a kormány legfőbb feladata, hogy az emberek idejében megkapják a béreiket, a nyugdíjaikat és a munkanélküli segélyeket. Citu közölte, hogy az idei államháztartási hiány több mint 6 százalék lesz a román bruttó hazai termékhez mérten az eredetileg tervezett 3,6 százalékhoz képest.

Elemezzük az összes finanszírozási lehetőséget, azt tervezzük, hogy az Európai Bizottság által nyújtott valamennyi pénzalapot felhasználjuk, feltételek nélküli szerződéseket, és amennyiben a nemzetközi piacokon is találunk ilyen lehetőségeket, ezeket is igénybe vesszük

- mondta a pénzügyminiszter, aki hozzátette: először a helyi pénzpiacokhoz fordulnak, utána nemzetközi intézetekhez, majd a külföldi pénzpiacokhoz, ebben a sorrendben, ha szükségessé válik. Violeta Alexandru munkaügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy már félmillió munkaszerződést függesztettek fel Romániában a vállalatok a koronavírus-járvány miatt, és arra számítanak, hogy ezek száma megkétszereződik a következő időszakban, így körülbelül egymillió személy válik ideiglenesen munkanélkülivé.
  MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató