2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Beszólt az Európai Bizottság alelnöke, így a Huawei visszafogja a COVID-19 vírus maszkok szállítását

A Huawei kínai távközlési óriáscég csökkenti európai maszk adományozási programját, attól tartva, hogy szélesebb geopolitikai hatalmi játékba kerül, miután az Unió Külügyi és Biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell-nek megjegyzései szerint „a nagylelkűség politikája”, valamint a „globális narratívák csatája” zajlik ezáltal.

[caption id="attachment_59337" align="alignnone" width="980"] Joseph Borell[/caption]

A vállalat azonban azt is kijelentette, hogy „nyitott” marad az Európában működő egészségügyi hatóságokkal folytatott megbeszélésekre, akiknek „rendkívül szükségük van” kiegészítő felszerelésre.

Az elmúlt két hétben a Huawei több millió orvosi maszkot adományozott a vírus elterjedése elleni küzdelemben számos EU-tagállamnak, ideértve Olaszországot, Írországot, a Cseh Köztársaságot, Lengyelországot, Hollandiát és Spanyolországot.

A társaság nem az egyetlen kínai cég, amely ezt teszi: Adományozott az Alibaba, valamint másik konkurens kínai okostelefon-gyártók is.

Az nagyszámú adományozás arra késztette az unió egyik főképviselőjét, Joseph Borell-t, hogy nyilatkozatot tegyen a hét elején, melyben kifejtette, hogy

„a narratívák globális csatája zajlik”.

Miután az év elején az EU Kínának orvosi eszközöket adományozott, „Kína visszaszorította a járvány terjedését, és most orvosi készülékeket és több orvosi team-et küld Európába” - írta Borrell egy blogbejegyzésben.

„Kína agresszíven tolja azt az üzenetet, hogy az USA-val ellentétben felelős és megbízható partner. A narratívák csatájában láttak megerősítést, hogy az EU mint olyan diszkriminációs kísérletet tett, valamint néhány olyan esetet, amikor az európaiakat megbélyegezték, mintha mindannyian a vírus hordozói lennének”

- mondta.

Huawei mindezért visszavonja az adományokat.

Csütörtökön az ügyet ismerő Huawei tisztviselő azt mondta az EURACTIV-nak, hogy Borrell észrevételei után a társaság véget vet adományozási programjának, és nem akarnak részt venni az USA és Kína közötti geopolitikai hatalmi játékban.

"Ez nem az a narratíva, amelyet szeretnénk, hogy velünk társítsanak"

- mondta a tisztviselő és hozzátette, hogy Huawei eredeti szándéka soha nem volt a "nagylelkűség politikája", ahogyan Borrell írta.

"Most véget vetünk Európában a maszk adományozási programunknak"

-tette hozzá a tisztviselő.

"Számunkra ezt soha nem jelentett PR kampányt, segíteni szerettük volna a víruselleni harcot."

Március közepén az EURACTIV arról számolt be, hogy a brüsszeli kínai nagykövetség az EU válságkezelési biztosához, Janez Lenarčič-hez levelet írt, 50 000 nukleinsav-tesztkészlet, 200 000 vírusmaszkot és két millió sebészeti maszkot ajánlott fel.
Miután az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központjába irányították, a felszereléseket ezután továbbküldték Rómába, ahol a leginkább szükség volt az eszközökre.
Európába Kína 10 repülőgépnyi felszerelést szállított, több milliónyi maszkot és orvosi felszerelést juttattak el pl. a Cseh Köztársaságba, és ez arra késztette Jan Hamacek cseh belügyminisztert, hogy kijelentse,

"Kína az egyetlen ország, amely Európát képes ellátni ilyen tételekkel”

Peking is szállított felszereléseket Szerbiába Oroszországon kívül, miután a szerb kormány humanitárius segítséget kért. Aleksandar Vucic, a szerb elnök nemrégiben mondta a pekingi szerb nagykövetnek, hogy Kína nélkül Európa alig tudja megvédeni magát.

Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató