2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Magabiztosan tartja a Fidesz a tetemes előnyét

Viszonylag stabilak maradtak a pártpreferenciák, trendek nem látszanak, csak eseti, 1-2 százalékpontos változások – írja friss kutatásában a ZRI Závecz Research Intézet, amelyet a március első felében felvett adatok alapján állított össze.
A Fideszre továbbra is a választópolgárok 31 százaléka voksolna, míg a Demokratikus Koalíciónak 9-ről 10 százalékra módosult a támogatottsága a választókorú népesség körében – derül ki a közvélemény-kutatásból. A Jobbik, a Momentum és a Magyar Szocialista Párt szorosan követi egymást 7, 6, illetve 5 százalékos eredménnyel. Az LMP, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékot szerzett márciusban, a Mi Hazánk Mozgalomnak ezúttal 1 százaléka van. A pártnélküliek aránya a múlt havival azonos, 33 százalék.
© Závecz Research Intézet
A biztos pártválasztók között 50 százalékon áll a Fidesz,
és itt is második a DK 16 százalékkal. A Jobbik és a Momentum egyaránt 9 százalékos támogatói körrel rendelkezik, míg az MSZP-nek 7 százaléka van. Az elkötelezett szavazók körében négy párt is 2 százalékos: az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd.
© Závecz Research Intézet
A pártok táborának méretéhez hasonlóan az összetételük sajátosságai is viszonylag stabilak – olvasható a kutatásban. A Fidesz a társadalom minden rétegében a legerősebb párt,de különösen magas támogatottsága van a 60 évnél idősebbek (39 százalék), az alapfokú végzettségűek és szakmunkás képzettségűek (35-35%), valamint a falvakban élők körében (36%).A leggyengébb eredményt a 30 év alattiak körében éri el, de 21 százalékával itt, a fiataloknál is első helyezett. Az ellenzékiek közül a DK a legerősebb: a párt az átlagot meghaladó méretű táborral rendelkezik a 60 évnél idősebbek és az érettségizettek csoportjában (13-14%). Az 50 év alatti korosztályokban, valamint a 8 osztályt és szakmunkásiskolát elvégzők körében az átlagosnál kevesebben (6-8%) preferálják a pártot. A Závecz Research szerint a parlamenti ciklus közepén járva elég magas a választók aktivitási szintje: 48 százalékuk menne el egy mostani voksolásra. Négy évvel ezelőtt, márciusban 42 százalék volt elszánt, nyolc éve 37 százalék. Jelenleg a Fidesz és a Demokratikus Koalíció hívei a leginkább aktívak, kétharmaduk biztosan menne voksolni. A Momentumosok 60, az MSZP-sek 58, a Jobbikosok 55 százaléka lenne ezekben a napokban biztos szavazó.
  (HVG)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató