Vadhajtások

Az év pofátlansága: A világjárvány idején sem állnak le az NGO-k, folytatják a migránsok befogadását a Földközi-tengeren

A Soros-féle Alan Kurdi nevű nem kormányzati szervezet két hónapos szünet után visszatér a Földközi-tengerre a koronavírus-járvány ellenére – írja a Voiceofeurope.com.

A német szevezet hajója már elhagyta Spanyolország kikötőjét, és várhatóan a hétvégén fogja elérni a Líbia partjait – írta a Sea Eye NGO hétfő este.

Baerbel Beuse német kapitány vezetésével indult el a civil szervezet missziója, az Alan Kurdi lesz az egyetlen mentőhajó a területen.

A koronavírus-járávny miatt a Sea Eye további biztonsági óvintézkedéseket tettek és „kitörési menedzsment tervet” is felállítottak Jan Ribbeck misszióvezető szerint.

“A fedélzeten elegendő személyi védőfelszerelés van a személyzetünk számára”

– tette hozzá.

A Sea Eye szerint a tengeri mentési műveletek jelenleg nagy nehézségekkel néznek szembe a biztonságos kikötő megtalálásával.

 

Olaszországot, a mentőhajók leggyakoribb rendeltetési helyét, a koronavírus jobban elpusztította, mint bármely más országot, több mint 100 000 megerősített esettel és 11 000 elhunyttal.

A határ bezárása más nem kormányzati szervezeteket is megakadályozta abban, hogy az egész Európában dolgozókat mozgósítsák mentőakciók céljára – írta meg a Sea Eye.

„Csoda, hogy sikerült összeállítanunk egy legénységet, kiképzni és felkészíteni a különleges körülményekre” – mondta Gordon Isler, a Sea Eye elnöke.

Két másik NGO, az Ocean Viking, amelyet az SOS Mediterranee civil szervezet vezet, és a spanyol Open Arms hajó, még mindig kikötőben vannak.

2019-ben a Nemzetközi Migrációs Szervezet 1 283 haláleset regisztrált a Földközi-tengeren, az Észak-Afrika és Olaszország közötti útvonal pedig a leghalálosabb. A becslések szerint legalább 19 164 migráns halt meg a tengeren az elmúlt öt évben.

 

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

T.me/bedezsolt  |  Vk.com/bedezsolti  |  Twitter.com/BedeZsolt2