2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

El a mocskos kezeiddel Bayer feleségétől, Hadházy!

Másodjára keveredik olyan ügybe Hadházy Ákos: azért támad törvényes közbeszerzéseket, hogy más cégeket toljon... A Pestisracok.hu szedte össze a párt nélküli, Sanax-zabáló politikus szarkeverését:A súlyos, világszerte tomboló koronavírus-járványt is kihasználva áskálódik és lobbizik a hazánkból évente milliárdos profitot kitalicskázó külföldi gigamultik érdekében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki azok után, hogy kormánypártiakat vádolt meg a hazánkba érkező maszkok és védőfelszerelések megdézsmálásával, újabb aknamunkájával és magyar tulajdonú vállalkozás piacról való kiszorításával, egy külföldi cég szabadrablását tenné lehetővé a hazai laborpiacon, amellyel évente több százmilliós, milliárdos kárt okozna a magyar egészségügynek. A PestiSrácok.hu utánanézett és kiderült, az ex-LMP-s Hadházy Ákos és a magyar laborpiacot, amúgy is gátlástalanul letaroló, külföldi érdekeltségű Roche Magyarország Kft. két frontos támadást indított a klinikai és egészségügyi laboratóriumok és intézmények ellen, előbbi a Roche szekerét tolva az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) laborbeszerzéseit támadja, leterítve ezzel a vörös szőnyeget a Roche előtt, utóbbi pedig saját modernizációs javaslataival bombázza a klinikákat és egészségügyi központokat, hogy egy másik, adott esetben magyar cég kiszorításával mindenhova betehesse a szőrös lábát. A magát korrupciót kiszimatoló pitbullnak beállító, de ezek szerint, a korrupciónak és a külföldi érdekeknek megágyazó Hadházyt az sem zavarja, hogy az OVSZ-t jelenleg kiszolgáló laborcég ugyanazokért a szolgáltatásokért 450 millió forinttal kedvezőbb ajánlatot tett le az asztalra, mint a Roche Magyarország Kft., mint, ahogy Hadházyt az sem igazán hatja meg, hogy éves szinten 300 millió forintnyi adófizetői pénzt spórol meg az Országos Vérellátó Szolgálat azáltal, hogy a központban nem a Roche, hanem az Abbott nevű cég gépeivel végzik a laborteszteket, amely cég ráadásul egy magyar tulajdonú disztribútoron keresztül van jelen Magyarországon.

SZÁZMILLIÓK MEGTAKARÍTÁSA SZÚRJA HADHÁZY SZEMÉT

Hadházy Ákos még februárban kezdte el sorozni a Bayerné Dr. Matusovits Andrea, Bayer Zsolt publicista felesége által vezetett Országos Vérellátót a szervezetnél szolgálatban lévő laborautomaták miatt, a korábban a köztévében pókemberkedő és balhézó politikus látogatást is tett a központban, hogy felmérje a terepet és az Abbott gépeket. Azt nem tudjuk, hogy Hadházy milyen tornagyakorlatokat mutatott be az OVSZ-ben, de azt igen, hogy a politikust saját állítása szerint, a szolgálat lezáratlan, eredménytelen közbeszerzései zavarják. Ténykérdés, hogy a jelenlegi rendszer életben tartásával az OVSZ százmilliókat spórol meg a magyar egészségügynek és az adófizetőknek, de Hadházyt ez nem érdekli, ő közbeszerzést és más, hasonló profilú cég megmérettetési lehetőségét hiányolja. Hadházy annak ellenére mantrázza a verseny hiányát, hogy Bayerné Dr. Matusovits Andrea kifejezetten a százmilliók megspórolásáról tájékoztatta a képviselőt. A főigazgató arra is rámutatott, hogy az OVSZ korábbi, 2018 novemberében indított közbeszerzési eljárása a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata miatt zárult eredménytelenül, de az OVSZ-nek jogszabályi kötelezettsége a véradók vérmintájának szűrővizsgálata, amelynek akkor is kötelesek eleget tenni, ha a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges tesztek beszerzésére indított közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult.

“Arra törekszünk, hogy a vizsgálatokat jelenleg a világon az egyik legkorszerűbb rendszer alkalmazásával végezzük el, amely rendszert (tesztek és automaták) az eredménytelen közbeszerzési eljárásban a Roche Kft. ajánlatához képest több, mint 450 millió forinttal kevesebb, tehát a legkedvezőbb árat kínáló, egyben az eljárást megelőzően is szállító vállalkozástól szerezzük be, a fent hivatkozott és ellenőrzési szakaszban lévő közbeszerzési eliárás eredményeként megkötendő szerződés hatályba lépéséig terjedő ideig. Ezzel nemcsak az OVSz alapfeladatainak ellátását biztosítjuk, hanem 2020 áprilisától egy évre vetítve közel 300 millió forint megtakarítást eredményezünk, amit a katasztrofális mértékű fluktuáció megállítására fordítunk és az emelkedő árak miatti többletkiadások fedezetét biztosítjuk belőle. A szűrővizsgálatokat az eredménytelen közbeszerzési eljárás ellenére biztosítanunk kell, mert ha nincs vizsgálat, akkor nincs vérkészítmény, ha nincs vérkészítmény, akkor nincs vérellátás, és ha nincs vérellátás, akkor se műtét, se betegellátás nincs!”

  – írta Hadházy Ákosnak Bayerné Dr. Matusovits Andrea.

NYOMUL A ROCHE

Messziről bűzlik és véletlen egybeesésnek egyáltalán nem nevezhető, hogy Hadházyval egyidőben a Rohe Magyarország Kft. is csőre töltött a más cégekkel dolgozó klinikai laborok ellen, a PestiSrácok.hu a külföldi cég által aláírt azon dokumentumokat is megszerezte, amelyben a Roche modernizációs javaslatnak becsomagolva fúrja több intézmény jelenlegi laborrendszereit, mondván, hogy azok gazdaságtalanok és nem korszerűek, egyúttal pedig saját magát ajánlja, mint megbízható és hatékonyságot növelő céget. A tervrajzokat, laborfelépítéseket is tartalmazó dokumentumokban persze arra még véletlenül sem tér ki a Roche, hogy megbízhatósága és hatékonysága sokszorosába kerül más cégek megbízhatóságához és hatékonyságához képest. Érdekes, hogy nem ez az első eset, hogy Hadházy Ákos külföldi multik fogadott prókátorává lépett elő. Ahogy azt korábban megírta a Ps, 2017 októberében az akkor még LMP-s Hadházy az ellenzéki médiumok hathatós támogatásával gigantikus labormutyinak állított be, majd “fúrt meg” egy olyan közbeszerzést, amely bruttó 5,2 milliárd forintos uniós támogatást áramoltatott volna a nehéz helyzetben lévő magyar egészségügybe. A PestiSrácok.hu akkor megtudta, a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalás nélkül azt a döntést hozta, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak vissza kellett vonnia a laborberendezések beszerzésére és vásárlására kiírt, bruttó 5,2 milliárd forintos tendert, egyúttal a bizottság 30 millió forintra büntette a szervezetet. Miközben Hadházy Ákos és mások mellett a Soros által is támogatott Átlátszó kormányzati, állami korrupcióra hivatkozva végig a tender ellen lobbizott, az igazság az volt, hogy további extraprofitra hajtó multinacionális gigacégek gazdasági érdeke volt a tender megfúrása. A közbeszerzési kiírást ugyanis a svájci székhelyű Roche hazai leányvállalata, a Roche Magyarország Kft., az ugyancsak külföldi kézben lévő Sysmex és Werfen is megtámadta, majd ezután Hadházy és az Átlátszó keltette a hangulatot, és ütötte a vasat. Hadház tehát, már akkor frigyre lépett a multikkal.

ORBÁN HADHÁZYNAK: MENNYI PÉNZT KAPOTT EZÉRT?

Emlékezetes, 2017. október 9-én Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben kért vizsgálatot “a külföldi cég mellett nyíltan lobbizó” Hadházyra. Akkor ugyanis Hadházy azzal támadta a kormányfőt, hogy a GE szabálytalanul bukott egy lélegeztetőgépekre kiírt tendert. Orbán Viktor akkori válaszában kifejtette, Hadházy egy folyamatban lévő vizsgálatban egy cég érdekében lobbizik a Parlamentben. „Mennyi pénzt kapott ezért?” – kérdezte Orbán Viktor, majd azt mondta, régóta ott ül az Országgyűlésben, de ennél korruptabb ügyet még nem látott a Parlamentben. „Szégyellje magát!” – mondta Orbán Viktor Hadházynak. Azt kérte, vizsgálják ki az ügyet, mert az egy lehetetlen dolog, hogy egy képviselő nyíltan lobbizik, ráadásul egy külföldi cég mellett.A PS nformációi szerint a Roche-t továbbra sem kell félteni, ha haszonszerzésről és a laborpiac bekebelezéséről van szó. A PestiSrácok.hu utánanézett, hogy az elmúlt időszakban több olyan tendert is kiírtak az egészségügyben, amely közbeszerzéseken csak a Roche tud indulni, ráadásul a cég általában 2-3-szor drágább ajánlatot ad, mintha lenne valódi verseny és versenytárs. Legutóbb a Honvédkórház hirdetett 3+1 évre laborügyi közbeszerzést, amelynek legzsírosabb kémiai, immunkémiai részét, a reagensek és kontrasztanyagok beszerzésére kiírt tenderén gyakorlatilag csak a Roche lehet a befutó úgy, hogy ezen az üzleten a kiírás szerint, több, mint 1,5 milliárd forintot kaszál.

ROCHERA KIÍRT TENDEREK

A PS a hasonló volumenű, versenyt lehetővé tévő tenderek eredményeivel is összevetette a Honvédkórház közbeszerzését és kiderült, a Roche legalább 800 millió forinttal drágábban szállítja ugyanazt, mint a hasonló minőségben dolgozó versenytársai. A 800 milliós többlet azért is fájó, mert a Honvédkórház az ország legaladósodottabb egészségügyi intézménye. A portál Szombathelyen és Szegeden is talált Rochera szabott tendereket, előbbinél 150 milliót, utóbbiánal 400 milliót spórolhatott volna az intézmény, ha a kiírás engedte volna a versenyt, és más cég is ajánlatot tehetett volna, pedig a Szegedi Tudományegyetem klinikája is bent van az öt legeladósodottabb egészségügyi intézmények listáján. [caption id="attachment_59554" align="alignnone" width="600"] A Roche csőre töltött. Középen Hodossy Lajos Tamás, a Roche Magyarország ügyvezetője.[/caption]   Ahogy azt korábbi pernyertes oknyomozó cikkükben megírták (amelyek itt itt itt itt itt itt itt ittitt találhatók), valójában ez az igazi korrupció és pénzkidobás. Személyre szabott tenderen kaszálni és mindent vinni. A Roche esetében Hadházyt persze nem zavarja a verseny hiánya, az csak az OVSZ-nél gond és akkor, ha a vérellátó nem a Roche Magyarország Kft.-vel dolgozik.A multik után a korrupcióval is frigyre lépett Hadházy?Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató