Vadhajtások

Őrjöngenek Soros civiljei: Az Eötvös Károly Intézet szerint a magyar helyzet pártállami időket idéz

Az Eötvös Károly Intézet szerint a kormány indoklás nélkül hirdetett különleges jogrendet. Úgy tűnik, nekik egy világjárvány nem elég indok.

Az Intézet szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetet kiválhatták volna a szabadságjogokkal kíméletesebb egészségügyi törvény – a bevezetett korlátozásoknál – szigorúbb intézkedései.

A kormány dönt a hatályos veszélyhelyzetről, az Alaptörvény szerint az Országgyűlés egyetlen jogosítványa, a kormány 15 napra hozott rendkívüli intézkedéseinek meghosszabbítása. Ha ezt az Országgyűlés elutasítja, az nem a veszélyhelyzet, hanem az intézkedés végét eredményezi.

A kormány az ellenzék által “felhatalmazási törvénynek” nevezett törvénnyel az Országgyűlésnek biztosított ellenőrzési jogosítványt is elvonta az esetleges működésképtelen állapotra hivatkozva.

Az Országgyűlés jelenleg az éves tavaszi ülésszakát tartja. Ha a veszélyhelyzet fennállása alatt az Országgyűlés ülésezik, egyidejűleg két rivális jogalkotó szerv is működik, mivel az Országgyűlés hatáskörébe tartozó, a veszélyhelyzettel összefüggő kérdésekről az Országgyűlés és a kormány is dönthet.

Az Eötvös Károly Intézet szerint ez a megoldás, a jogalkotás technikáját tekintve, pártállami időket idéz.

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa, amikor az Országgyűlés nem ülésezett, törvényerejű rendeletekkel törvényhozási tárgyakban törvényt módosított, törvényhelyettesítő rendeletet bocsátott ki, amit az Országgyűlés átírhatott, hatályon kívül helyezhetett.

Forrás: Hírháttér