Vadhajtások

Rendkívüli: a Fidesz azonnali kizárását kezdeményezik az Európai Néppártból

Azt állítja a dán Konzervatív Néppárt EP-képviselője, hogy tudomása van arról, több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt.

A felfüggesztett Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi a kereszténydemokrata pártcsaládból a dán Konzervatív Néppárt elnöke és európai parlamenti delegációvezetője. Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.

Pernille Weiss a Népszavának azt mondta, tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a széles körben vitatott felhatalmazási törvényt.

Az EPP szabályai alapján a kizárást öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a néppárt elnökéhez intézett levélben, hogy a javaslatot a döntéshozó fórum napirendjére tűzzék. “Gyorsan és határozottan akartunk cselekedni” – magyarázta Pernille Weiss, hogy miért siettek a levélírással.

Szerinte a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja. “Sok pártelnök reménykedett a kedvező változásban, ezért döntött annak idején a magyar párt felfüggesztése mellett.

Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk” – mondta. Az EP-képviselő közölte, arra biztatja képviselőtársait is, hogy csatlakozzanak a felhívásukhoz. Az Európai Néppárt tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát meghatározatlan időre.

 

(Népszava nyomán)