2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kettős mérce: Rendeleti kormányzást vezetne be a baloldali svéd kormány

Rendeleti kormányzást vezetnének be Svédországban a Stefan Löfven vezette kormány új javaslata szerint. Ez csökkentené a svéd parlament hatáskörét, viszont nagyobb hatalmat adna a miniszterelnöknek. A javaslat szerint korlátozó intézkedéseket is hoznának a koronavírus-járvány miatt, ez azonban meglehetősen ellentétes Svédország eddigi járványkezelésével - írja V4NA nemzetközi hírügynökség. 
A Stefan Löfven vezette svéd kormány új javaslata szerint rendeleti kormányzást vezetnének be Svédországban, jelenti a Samhällsnytt. Így a szociáldemokratákból és zöldekből álló kormány a parlament jóváhagyása nélkül hozna meg döntéseket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A tervezett korlátozások között van például a csoportosulások betiltása, a bevásárlóközpontok bezárása, illetve a magánvállalkozások működésének korlátozása.  

A tervek szerint ez a rendeleti kormányzás azonnal megkezdődne a bejelentés után, és hat hónapig lenne érvényben, de bármeddig meghosszabbítható.

A kormány lépése azonban némileg meglepő, annak fényében, hogy Svédország már korábban bejelentette, ők nem hoznak meg olyan drasztikus lépéseket a járvány közepette, mint más európai országok. A svédeknél továbbra is nyitva vannak az éttermek, az emberek oda mehetnek, ahova csak akarnak, csak minimális mértékben vannak intézkedések – például a kézmosásra és a társadalmi távolságtartásra vonatkozóan.  

 A svédországi akadémikusok nyílt levélben követelték a kormánytól, hogy az életveszélyes engedékenységet fejezzék be, és kezdjenek érdemben védekezni a koronavírus-járvány ellen. 

Svédországban jelenleg több mint hatezer fertőzöttet tartanak számon, a halálos áldozatok száma pedig átlépte a 370-et. Stevan Löfven svéd miniszterelnök szerint ráadásul a járvány végére több ezer halott is lehet az országban.Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató