2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nem a Fidesz kizárása a téma az EU-ban, hanem az, hogy az EU túléli-e a koronavírust

Amíg nem tudni, túléli-e az EU a koronavírust, nem fog a Néppárt a Fideszről dönteni
-ezzel a címmel kezdett hatalmas sikításba, Magyarország legnagyobb álhírgyára, az index. Belátható időn belül nem fog az az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról dönteni. A koronavírus nemcsak fizikailag teszi lehetetlenné, hogy több száz fő összegyűljön a politikai közgyűlésre, hanem – ahogy maga Orbán Viktor miniszterelnök is felhívta erre a figyelmet– ennél sürgetőbb feladatok is állnak az európai politikusok előtt,- vezeti fel az index.  Majd így folytatja:Nem is beszélve arról, hogy a magyar koronavírus-törvény által kiváltott nemzetközi felháborodás csak mellékszála annak a most kibontakozó drámának, amely alapjaiban rengetheti meg az egész Európai Uniót. Ennek
A TÉTJE LÉNYEGÉBEN AZ, HOGY LESZ-E MÉG OLYAN EURÓPAI POLITIKAI SZÍNTÉR, AHOL A NÉPPÁRT VAGY BÁRMILYEN MÁS ÖSSZEURÓPAI POLITIKAI TÖMÖRÜLÉS SZÁMÍT.
Európai Néppárt politikai gyűlése dönthet egy tagpárt kizárásáról vagy felfüggesztéséről, de
A TESTÜLET CSAK A KORONAVÍRUS MIATT BEVEZETETT KIJÁRÁSI ÉS UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK FELOLDÁSA UTÁN FOG ÖSSZEÜLNI
– válaszolta Tusk a kommunikációs stábja az EUrologus kérdésére. Tusk irodája még csak találgatásokba sem bocsátkozott azzal kapcsolatban, hogy a néppárti vezetők mikor gyűlhetnek össze legközelebb. Az optimista becslések szerint is hónapok telhetnek még el,  mire újraindulhat a politikai élet Brüsszelben. A belga kormány épp most tervezi, hogy május 3-ig meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat, és ha ezt a határidőt sikerül is tartani, akkor is csak fokozatosan fogják feloldani az intézkedéseket. Az pedig egyelőre elképzelhetetlen, hogy az európai pártcsalád mind a 68 tagpártjának résztvevői egyáltalán el tudjanak utazni, és biztonságos legyen megtartani egy több száz fős rendezvényt.

A nagy pártok mással vannak elfoglalva

A levél aláírói között nincs ott a befolyásosnak számító spanyol Néppárt (8 szavazat), az olasz Forza Italia (5 szavazat) és három másik kisebb olasz párt sem, amelynek 1-1 voksa van a politikai gyűlésben. A koronavírus elleni küzdelem mellett ennek az is oka, hogy ezek pártok hagyományosan Orbán támogatóinak számítanak. A német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) papíron 14 szavazata van a politikai gyűlésen, ám egyértelmű, hogy a Fidesz sorsát végül az fogja eldönteni, hogy Angela Merkel kancellár pártja mit lép.
A CDU SZÁMÁRA AZONBAN MOST SOKADLAGOS PROBLÉMA A MAGYAR KORMÁNYPÁRT SORSA, HISZEN ELŐSZÖR IS A SAJÁT JÖVŐJÉRŐL KELL DÖNTENIE.
A koronavírus miatt határozatlan időre elhalasztották az április 25-re tervezett tisztújító kongresszust, amelyen új pártelnököt választottak volna, miután a Merkel utódjának szánt Annegret Kramp-Karrenbauer lemondott a pozíciójáról. De a CDU belső válságán túl is komoly teher nehezedik a német kormányra a koronavírus okozta gazdasági válság kezelése miatt, melynek a tétje lényegében az, hogy megmarad-e az Európai Unió abban a formájában, ahogy ma ismerjük.
Az eurózóna pénzügyminiszterei kedd délután tárgyalnak újra
Kérdéses azonban, hogy egy új EU-s Marshall-segélyről álmodó spanyolok és olaszok ebbe belemennek-e. Ahogy az is kérdéses, hogyha végül az északnyugati tagállamok rá is bólintanának a közös adósságra, azzal meg lehetne-e akadályozni a gazdasági összeomlást a különösen súlyos helyzetben lévő országokban, ami az egész eurózónát és az Európai Uniót magával sodorhatja. Ez a lehető legsötétebb, de valós forgatókönyv, amelyet a kormányoknak most végig kell gondolnia. Ennek fényében tehát teljesen marginális probléma most az, hogy a Fidesz vagy az orbáni politikát kritizáló skandináv és benelux pártok az Európai Néppárt tagjai maradnak-e vagy sem. A fő kérdés az, hogy
AZ EURÓPAI DÖNTÉSHOZÓK HAJLANDÓAK ÉS EGYÁLTALÁN KÉPESEK LESZNEK-E MEGÓVNI AZT A POLITIKAI KERETRENDSZERT, AHOL MÉG JELENTŐSÉGE VAN A NÉPPÁRTHOZ HASONLÓ EURÓPAI ERNYŐSZERVEZETEK LÉTEZÉSÉNEK.
      (Index)      
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató