2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Újabb országban szabotáltak vagy gyújtottak fel 5G-tornyokat

Egyre több olyan bűncselekmény történik a világban, melynek célja az 5G-hálózat működését biztosító adótornyok megrongálása. A Reuters jelentése szerint ezúttal Hollandiában szabotáltak vagy gyújtottak fel 5G-s bázisállomásokat ismeretlenek. Néhány napja Nagy-Britanniában történt hasonló, azt viszont nem tudni, hogy a mostani incidensért is ugyanaz a csoport tehető-e felelőssé.

Az 5G-tornyok ellen elkövetett szabotázs akciókat két elméletre hivatkozva hajtják végre. Az egyik, hogy az új hálózati technológia sokkal veszélyesebb, a másik pedig, hogy a tornyok többek szerint a Kínából indult koronavírus terjedésében is közrejátszanak.

Az adótornyok elleni támadások ugyanakkor egyre gyakoribbak, amit az is jól jelez, hogy a technológiát kritizálók már nem csak a brit szigetországban rongálják meg a berendezéseket. A holland kormány közleményében arra figyelmeztetett, hogy

néhány vészhelyzeti szolgáltatást is ezek a bázisállomások vezérelnek, a támadók azok működését is veszélybe sodorhatják.

Az 5G miatti félelmek Magyarországon is érzékelhetők; tüntetők egy csoportja néhány hete Győrben és Budapesten tartott – elsősorban békés – demonstrációt. A jelenlévők transzparensein olyan szövegek voltak olvashatók, mint a "Bizonyítsátok be, hogy ártalmatlan!”, illetve "STOP 5G!".

(HVG nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató