2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

ENSZ: Nemzetközi jogot sért a migránshajók visszafordítása

A nemzetközi humanitárius jogba ütközik az ENSZ szerint, hogy európai országok visszafordítják a menedékkérőket és más migránsokat szállító hajókat a Földközi-tengeren.Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) pénteki közleményükben szorgalmazták, hogy nyissák meg a kikötőket és engedjék vissza a mentőhajókat. Elítélték továbbá, hogy a görög és a máltai hatóságok nemzetközi vizekre, sőt egyes esetekben Líbia felé küldik vissza a menedékkérőket szállító hajókat. Az ENSZ-szervezetek bírálták azt is, hogy az olasz parti őrség a héten lefoglalta az Alan Kurdi és az Aita Mari nevű civil mentőhajókat.

„Az ilyen lépések emberéleteket sodornak veszélybe”

– figyelmeztetett Charlie Yaxley szóvivő.Élesen emelkedett a Líbiából Európa felé útra kelő migránsok száma az idei év első három hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint idén az első három hónapban 4000 új érkezőt jegyeztek fel, míg tavaly ez a szám kevesebb mint 800 volt. Ez részben a kedvezőbb időjárási körülményekkel magyarázható az ENSZ szerint, de közrejátszik az is, hogy a polgárháború sújtotta Líbiában egyre kaotikusabb a helyzet.

„Egyetlen menedékkérőt sem lenne szabad Líbiába visszaküldeni”

– mondta Yaxley. Rupert Colville, az Emberi Jogi Tanács szóvivője Máltát bírálta amiatt, hogy kereskedelmi hajókat bíz meg azzal, hogy a nyílt tengerre kényszerítse vissza a migránsok hajóit. Colville szerint számos migráns védelemre szorul, és ezeknek az embereknek joguk van ahhoz, hogy meghallgassák őket.Forrás: MTI 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató