600 ezer illegális migránst akar amnesztiával legalizálni a baloldali olasz kormány

A területalapú tartózkodási engedély tervezetének bukása után az olasz baloldali kormánykoalíció a járványhelyzetre hivatkozva szeretne teljes amnesztiát adni az illegális migránsoknak, másképp: legális bevándorlókká szeretné átminősíteni őket – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A bevándorlásellenes, jobboldali Liga szerint azonban a római kormányt a látszólagos segítség helyett sötétebb érdekek motiválják. Az illegális migránsok legálissá tétele ellen leghangosabban a Liga elnöke, Matteo Salvini volt belügyminiszter tiltakozik.

A „ius soli”, avagy a területalapú tartózkodási engedélyre vonatkozó terveik bukása után a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali, bevándorláspárti Demokrata Párt (PD), illetve a Matteo Renzi volt miniszterelnök szintén baloldali, erősen bevándorláspárti Italia Viva (IV) alkotta római kormánykoalíció újabb tervvel állt elő, hogy legálissá tegye az Olaszországba érkezett illegális migránsok státusát.

Ahogy arról az Origo is beszámolt az Il Giornale című olasz lap és a V4NA nemzetközi hírügynökség információi alapján, az ötlet eredetileg Teresa Bellanova agrárminisztertől származhat.

Teresa Bellanova 2019-ben lépett ki a PD-ből azért, hogy Matteo Renzi újonnan alakult pártja, az Italia Viva politikusa legyen.

A Bellanova-féle, úgynevezett „ius Covid” engedély a járványhelyzetre hivatkozva adna feltétel nélküli letelepedési és munkalehetőséget az olaszországi migránsoknak.

Az indítvány értelmébenteljes amnesztiát kapnának, és lehetőséget, hogy immáron ne csak feketén dolgozhassanak az olasz munkaerőpiacon.

 

A baloldali politikus véleménye alapján a migránsok munkába állítása a mezőgazdaság miatt sürgős, mivel a termés nem rohadhat el. Az adatok szerint nagyjából 10 ezren dolgoznak a gyümölcsültetvényeken, többségük afrikai.

Ugyanakkor az nem világos, hogy a kormány miért gondolja azt, hogy az afrikai migránsok nagyobb számban hajlandóak lennének rá, hogy dolgozzanak a mezőgazdaságban.

Ha valóban így volna, akkora hozzávetőlegesen 1,1 millió olaszországi afrikaiból nem csak néhány ezer vállalna ilyen jellegű munkát, illetve nem kellene román, meg bolgár vendégmunkásokat toborozni több százezres nagyságrendben.

Luciana Lamorgese bevándorláspárti  (pártfüggetlen) belügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatti „szükséges egészségügyi biztosítékokra” hivatkozva

ezeknek a bevándorlóknak szeretne amnesztiát adni és integrálni őket az olasz munkaerőpiacba.

Az illegális migránsok státusa legalizációjából Nunzia Catalfo (M5S) munkaügyi miniszter is kiveszi a részét.

Luciana Lamorgese és Nunzia Catalfo feladata lenne megállapítani, hogy a legalizáció jogi szempontból miként oldható meg.

Az Adnkronos ügynökség külön kiemeli, hogy a terv bár első ránézésre korlátozott időre (elvileg 6 plusz 6 hónapra) biztosítana tartózkodási engedélyt, azonban egyik klauzulája értelmében, amennyiben a bevándorló fel tud mutatni egy munkahelyet,az engedély automatikusan munkaügyi tartózkodási engedéllyé alakul, és szerződésfüggően a korlátozott időtartamon túli tartózkodást is biztosíthat.Azt pontosan nem lehet tudni, hogy ez hány illegális migránst tenne legális bevándorlóvá, de az egybehangzó becslések alapján,

hozzávetőlegesen 600 ezer főről lenne szó.

 

Forrás: Origo

Check Also

Robert Fico: Soros György egy nemzetközi pénzügyi csaló

A szlovák kormány hatalmas hibát követett el, amikor nem támogatta Magyarországot és Lengyelországot. Interjú. „Nyugat-európai …