Egy muszlim nő kér kártérítést diszkrimináció miatt Svédországban

Vallására hivatkozva elutasította a neki kijelölt állást a muszlim nő, ennek azonban az lett a következménye, hogy kitették a munkanélkülieket segítő programból. A sértett fél így most perrel fordult a bírósághoz, mert szerinte őt a vallása alapján diszkriminálták, ami miatt kártérítést kér – holott ő volt az, aki éppen muszlim vallása miatt nem vállalta el a munkát – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Az eset 2018 nyarán történt, amikor is egy muszlim nőnek kijelöltek egy erdészeti állást Svédországban, a nő azonban nem volt hajlandó elvállalni azt a vallására hivatkozva, számol be róla a Samhällsnytt. Hogy mi állhatott pontosan a munka elvégzésének akadályában, az nem világos, a következmény azonban igen. A munkaügyi hivatal kitette a nőt munkakeresési programból.

A Job and Development Guarantee program lényege az, hogy azokon a munkanélküli embereken segítsen, akik hosszú ideje nem találnak már maguknak munkát. Itt olyan állásajánlatokat kapnak, amik illenek hozzájuk a kitöltött nyomtatványok alapján, a cél pedig, hogy minél hamarabb munkába tudjanak állni az érintettek.

Miután a nő elutasította a neki kijelölt munkát, a hivatal úgy vélte, elérhetetlenné vált a svéd munkaerőpiac számára a muszlim vallása miatt. Az ügybe hamar belekeveredett aztán az östergötlandi diszkrimináció ellenes ügynökség is, akik szerint súlyos hátrányba került a nő a semlegesnek tűnő elutasítás miatt.

Korábban a Legfelsőbb Bíróság már kimondta ítéleteiben, hogy a vallási okoknak különös súlyuk van a munkaügyi perekben. Éppen ezért a munkaügyi hivatalnak kétszer is át kell gondolnia, milyen alapokon von meg segélyeket valakitől vagy utal ki neki munkát. A sértett muszlim nő most maga is pereskedik az incidens miatt, és a jelenlegi állás szerint 23 500 svéd koronát vár a hivataltól kártérítésként a diszkrimináció miatt – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: Magyar Nemzet

Check Also

Robert Fico: Soros György egy nemzetközi pénzügyi csaló

A szlovák kormány hatalmas hibát követett el, amikor nem támogatta Magyarországot és Lengyelországot. Interjú. „Nyugat-európai …