2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Feljelentették Macron kormányát a hibás válságkezelés miatt

Az elnök büntetőjogilag nem vonható felelősségre, a kormány tagjai azonban igen.A francia törvények szerint akár két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel is sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulaszt megfelelő intézkedéseket hozni az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben. Eddig 63 feljelentés érkezett a francia kormány tagjai ellen a járvány elhibázott kezelése miatt, írja a katolikus kötődésű La Croix napilap a francia RTL rádió információira hivatkozva.
Az ügyről beszámoló François Molins főügyész ezzel kapcsolatban elmondta, egyetlen szervezet van Franciaországban, amely felhatalmazást kapott a kormány tagjai által hivatalban elkövetett cselekedetek elbírálására, ez pedig az 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR). Ide érkeztek be a mostani feljelentések is.

Kormánytagok a célkeresztben

A főügyész arról is beszélt, Emmanuel Macron francia elnök a mandátuma alatti politikai döntésekért büntetőjogilag nem felelős, a kormánya tagjainak tetteiről pedig kizárólag a CJR illetékes ítélkezni. A CJR bírókból álló illetékes 18 tagú bizottsága most azt vizsgálja, hogy kivizsgálhatók-e egyáltalán a feljelentésben tett panaszok. Ez tulajdonképpen egy szűrő, és ha azon a feljelentések átmennek, akkor a testület átadhatja az ügyeket a főügyésznek, akinek döntenie kell arról, hogy nyomozást indít-e vagy pedig vizsgálat nélkül lezárja az ügyet. Az első feljelentés március 19-én érkezett, a benyújtott indítványok elsődleges célpontja pedig Édouard Philippe miniszterelnök és Agnès Buzyn korábbi, illetve az őt leváltó Olivier Véran jelenlegi egészségügyi miniszter.

Szabadságvesztés és pénzbírság

A feljelentések a polgári törvénykönyv azon paragrafusára hivatkozva érkeztek, amely szerintkét év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulaszt megfelelő intézkedéseket meghozni az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben.A főügyész az RTL rádiónak azt is elmondta: a panaszosok között vannak egyszerű állampolgárok, szakszervezetek, egyesületek, orvosok, sőt tizenöt elítélt is. A francia sajtóban megjelent beszámolók ugyanakkor nem részletezik, milyen konkrét panaszokról van szó.Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató