Európai Bíróság: Jogellenesen tartják fogva a menedékkérőket a tranzitzónákban

Döntött a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság: őrizetnek kell minősíteni a harmadik országbeli állampolgárok tranzitzónákban történő elhelyezését, ami négy hétnél semmiképpen nem tarthat tovább.

Két, jelenleg is a röszkei tranzitzónában tartózkodó iráni, és két afganisztáni menedékkérő ügyében még 2019 decemberében fordultak az Európai Bírósághoz magyar bírák, hogy iránymutatást kérjenek, a tranzitzónában történő kötelező elhelyezés fogvatartásnak minősül-e.

Az Európai Bíróság most megállapította: a röszkei tranzitzónába való elhelyezést szabadságelvonásnak kell tekinteni, mert az érintettek jogszerűen semmilyen irányba nem távozhatnak.

Szerbiába sem mehetnek, mert ezt a kísérletet egyrészről a szerb hatóságok jogellenesnek tekintenék, így ott szankcióknak tennék ki magukat, és felmerülne annak a kockázata, hogy elveszítik minden lehetőségét annak, hogy Magyarországon menekült jogállást szerezzenek.

A Bíróság leszögezi, hogy a hatóságok őrizetbe vehetik a határaikra érkező nemzetközi védelmet kérelmezőket, ez az őrizet azonban

semmilyen körülmények között nem haladhatja meg az e kérelem benyújtásának időpontjától számított négy hetet.

Ezt követően biztosítani kell számukra a belépés lehetőségét az országba és kérelmüket a szokásos eljárás keretein belül kell elbírálni.

 

(Rettegte a Soros-blog)

 

Check Also

Német képviselő a padlón: Sikeres volt a magyar–lengyel zsarolás

Magyarország és Lengyelország elérte, hogy az Európai Tanács addig késleltetheti a jogállami mechanizmus életbe léptetését, …