2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gyilok Geri kitart a belvárosi hajléktalanszálló terve mellett

A főpolgármester engedélyek nélkül építkezik a tiltakozások ellenére.Karácsony Gergely kitart amellett, hogy hajléktalanszállót létesítsen a Városházára, amelynek az egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva láttak neki. Bár a járvány lecsengőben van, lapunknak elismerték: folytatják az előkészítő munkálatokat. Mindezt úgy, hogy engedélyeket senkitől sem kérték be, a Városházán pedig egy új rendelet szerint tilos szállás tevékenységet végezni. Belváros-Lipótváros Önkormányzata kétszeresen becsapva érzi magát, hogy a főpolgármester ígérete ellenére nem hallgatja meg se az önkormányzatot, se a kerület lakóit. – Megdöbbenéssel értesültünk a hírről, hogy Karácsony Gergely továbbra is hajléktalanszálló létrehozását tervezi a Városházán – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az V. kerületi önkormányzatMint mondták, a folyamatosan a társadalmi részvételiség fontosságát hangsúlyozó főpolgármester azután sincs tekintettel a belvárosban élőkre, hogy Belváros Önkormányzata a kerületieket képviselve kifejezte a médiában, hogy az itt élők érdekeinek figyelembevételét és az egészségügyi szakmai állásfoglalást elengedhetetlennek véli ebben a témában. Hangsúlyozták: a Belváros lakossága egy hét alatt 4500 aláírással tiltakozott főpolgármester úr önhatalmú döntése ellen a belvárosi hajléktalanszálló ügyében.
– A jelek szerint a főpolgármester nem mond igazat a hajléktalanszálló ideiglenes mivoltát illetően sem, hiszen amíg Budapest újranyitását sürgeti, egy ilyen szálló kialakítása és engedélyeztetése összetett folyamat, ami sok időt vesz igénybe, így lehetséges, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem is valósítható meg – tudatta lapunkkal az önkormányzat. Hozzátették: Karácsony Gergely pontosan ugyanilyen önkényes fellépéssel Budapest újraindítását sürgeti. Ez pedig ellentmond annak, hogy főpolgármester mindvégig a hajléktalanszálló ideiglenes jellegét hangsúlyozza, tehát annak, hogy a működése csakis a veszélyhelyzet idejére korlátozódna. – A megvalósítás szakhatósági engedélyekhez étkeztetési, tisztálkodási feltételek kialakításához, szociális és egészségügyi szakszemélyzet biztosításához kötött – sorolta lapunknak Belváros-Lipótváros Önkormányzata. Kiemelték: Karácsony a hajléktalanszálló létesítése kapcsán immár másodszorra csapná be a belvárosiakat, a budapestieket, ha azok után, hogy a véleményük figyelmen kívül hagyásával döntött a szálló ügyében, előzetes ígérete ellenére annak működését nem csak a veszélyhelyzet idejére korlátozná. Belváros-Lipótváros Önkormányzata állítja: a márciusban hatályba lépett kerületi építési szabályzatban a Városháza épülete és telke külön Vt-V/3 övezetbe tartozik, amelyen nem létesíthető szállás jellegű rendeltetés. [caption id="attachment_64282" align="alignnone" width="760"] Budapest, 2020. március 12.
Karácsony Gergely fõpolgármester beszél, mellette Gy. Németh Erzsébet fõpolgármester-helyettes a koronavírussal kapcsolatos fõvárosi intézkedésekrõl tartott sajtótájékoztatón a Fõpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én. Karácsony Gergely bejelentette, hogy bezárnak a fõvárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak.
MTI/Mónus Márton[/caption] – Ezt a helyi építési szabályzatot a Fővárosi Önkormányzat is megkapta véleményezésre és elfogadta, azzal együtt, hogy a Városháza épületében nem létesíthető szállás. A meglévő építmény részleges vagy teljes rendeltetésváltozása és a belső átalakítás is településképi bejelentésköteles a kerületben, amelyre vonatkozó kérelem szintén nem érkezett ezidáig Belváros Önkormányzatához. Ha megvalósulna mégis a hajléktalanszállás, az is kérdéses, hogy a lakók ellátása kinek a feladata lenne. – Amennyiben karantént alakít ki a hajléktalan emberek számára a főpolgármester a Városházán, akkor az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló kormányrendelet értelmében hatósági házi karanténban vagy kijelölt karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének a feladata, ami azt jelenti, hogy ezekről az emberekről Belváros Önkormányzatának kellene gondoskodnia, ami egyeztetés hiányában lehetetlen – tudatta lapunkkal a belvárosi önkormányzat. Amennyiben befogadóhelyet biztosít a fenntartó, a Fővárosi Önkormányzat a hajlék nélküli embereknek, akkor viszont az ő kötelessége is gondoskodni az ellátásukról. A Főváros a Magyar Nemzetnek megerősítette: nem mondanak le a hajléktalanszálló kialakításáról. – Tekintettel arra a szakmai konszenzusra, ami a jelen helyzetben is óvatosságra int általában járványügyi veszélyek kezelésével, és különösen a bentlakásos intézményekben élő polgárok védelmével kapcsolatban, a Városházára tervezett ellátás előkészítését folytatjuk – közölte lapunkkal a városházi sajtóiroda, azaz a fővárosi önkormányzat.Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató