2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A gyöngyöspatai kártérítés és Gurmai Zita nagy futása volt a téma az Informátorban - Videó

A Hír TV Informátor című műsorának stábja ezen a héten ellátogatott Gyöngyöspatára is, ahol annak járt utána, hogy miként fogadták a helyiek a Kúria döntését. De a szegregáció hátteréről Gurmai Zita MSZP-s képviselőt is szerették volna megkérdezni, azonban az ellenzéki politikus inkább elfutott a válaszadás elől.
A Kúria a múlt héten hagyta helyben a néhány hónappal ezelőtti jogerős ítéletet, így 60 gyöngyöspatai roma diák családja összesen százmillió forintot tehet zsebre, mert állítólag „szegregálták” őket 2004 és 2011 között a Nekcsei Demeter Általános Iskolában. „Szegregáció” alatt azt kell érteni, hogy felzárkóztató osztályokba tették őket, mert bűnrosszak voltak, terrorizálták a többieket és a tanárokat - hangzott el a műsorban.Az iskola tanári kara korábban elkeseredett levélben írta meg: félnek a cigánycsaládok egy részétől, mert fenyegették őket. Ami ennél is drámaibb: néhányan a tanárokat is bántalmazták.Hiába keskeny a határ aközött, hogy mi számít szegregációnak és mi felzárkóztatásnak, a Kúria döntött, jár a 100 millió a romáknak.Például Lionkáéknak is, akiket a Hír TV nézői pár hónappal ezelőtt már megismerhettek. A romák azonban nem szabadultak fel teljesen a Kúria döntése után. El akarták zavarni az Informátor stábját, és az egyik megkérdezett elszólta magát, hogy a TASZ jogásza letiltotta őket mindenféle nyilatkozatról. Ez is bizonyíték arra, hogy a 100 millióért lobbizó Soros-féle jogvédőkre nagyon hallgatnak a gyöngyöspataiak. Azonban gyorsan kiderült, hogy parancs ide vagy oda, egyesek a tiltás alól is kibújtak volna némi pénzért cserébe. Gyöngyöspatán a helyi romák egy része nem csak a Hír TV-t és az Informátort gyűlöli, hanem Orbán Viktor miniszterelnökért sem rajong, miután a kormányfő kimondta:a magyarok igazságérzete sérül, amikor azt látják, hogy mindenfajta munkavégzés nélkül kapnak pénzt a gyöngyöspatai romák.Ahogy az várható volt, nem csak az egész országban, de Gyöngyöspatán is nagyon komoly feszültséget eredményezett a Kúria 100 milliós döntése. A többségi lakosság igazságtalannak tartja a cigányok kártérítését, az egyik helyi szerint a magyaroknak járna a pénz. Az Informátor Gyöngyöspata polgármesterétől, és egyik önkormányzati képviselőjétől is interjút kért. Hevér Lászlóné településvezető kérdésünkre kiemelte, a kártérítés teljesítése egyenlő a totális csőddel. Sinka Dániel, gyöngyöspatai önkormányzati képviselője szerint a 100 milliós kártérítés a helyi, szorgalmas roma diákokkal és családjaikkal szemben is igazságtalan, sőt visszahúzó erővel bírhat.Ez a bírói ítélet azt a modellt jutalmazza, amely nem a beilleszkedés, a felzárkózás felé megy, hanem a békétlenség és a széthúzás felé.- így reagált Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes országgyűlési képviselője az Informátornak a Kúria ítéletére, amely szerinte a társadalmi békét is felrúgja. A politikus kijelentette, a jövőben mindent meg fog tenni azért, hogy hasonló pénzszerző akciókra ne legyen lehetőség. Ha szükséges törvénymódosítást is kezdeményez.

Gurmai Zita nagy futása

Az eset mellett nem ment el szó nélkül a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István sem, de Böröcz Lászlónál, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettesénél is kiverte a biztosítékot a Kúria döntése. Ugyanakkor Gurmai Zita, MSZP-s képviselő a Hír TV stábjának láttán inkább nyúlcipőt húzott, és a Képviselői Irodaház ajtajától a nem messze lévő italboltig meg sem állt. Az eset azóta is lázban tartja az internet népét, rengeteg mém és feldolgozás született Gurmai nagy futásáról.Teljes adás:https://youtu.be/BSIWmDn0j2wForrás: HírTV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató