Hatalmas a feszültség Józsefvárosban: Pikóék egészséges fákat vágnak ki, fellázadtak a kerület lakói

Józsefvárosban a héten több fát is kivágtak, ami ellen Kocsis Máté korábbi fideszes polgármester és a kerület lakói is tiltakoznak, szerintük ugyanis a fák egészségesek voltak. A Főkert igazgatója viszont azt állítja, hogy betegség és balesetveszély miatt kellett kivágni a fákat, és erre engedélyt is kaptak az önkormányzattól. Józsefváros alpolgármestere ezzel szemben azt állítja, ők nem adtak engedélyt, csak tudtak róla. A kerületi Fidesz szerint önkormányzati engedély kell a fák kivágásához.

 

Kocsis Máté így reagált a közösségi oldalán, és egy videót is feltöltött az esetről: 

 

Sok évtizedes, egészséges fákat vágatott ki Pikó András a Rókus téren. Ez már az ígért klímaprogram lehet. Vagy ha mégsem az, akkor ő nyilván megint nem tehet semmiről, és mindenki hazudik. Kíváncsi leszek, mi lesz most a kommunikációs trükk.

 

„Az egész háznak belesajdult a szíve, bele vagyunk betegedve. Gyászhangulat van a házban.” – a környék lakói szerint is egészséges fákat vágtak ki. Az egyik járókelő az ATV-nek elmondta: márciusban a koronavírusra hivatkozva vágtak ki fákat, hogy a mentőautók ne legyenek veszélyben. Mentőautók azóta sem jöttek, a lakók pedig jogi lépéseket fontolgatnak.

„Mi ennyire próbáltuk óvni, vigyázni ezeket a fákat, és orvul, pillanatok alatt elrabolták tőlünk. Egyébként amikor szét voltak vágva, a törzseiket megnéztük, azoknak is, amiket tavaly kezdtek kivágni egészségesek, szépek voltak a törzsek.” – mesélte az ATV-nek egy helyi hölgy.

Megkérdezték az illetékes Főkertet is a fakivágásról.

Zakar András főigazgató azt állítja: a kivágott fák menthetetlenül betegek és balesetveszélyesek voltak, amit szakértői vélemény is alátámaszt. Azt ugyanakkor elismerte, hogy későn tájékoztatták a lakókat az akcióról.

A Fidesz józsefvárosi frakciója szerint ugyanakkor az önkormányzat vezetése adhat engedélyt a fakivágásra, és ebben az esetben nem bizonyosodott meg arról, hogy a fák valóban menthetetlenek-e.

„Az önkormányzatnak mindenképpen engedélyt kell erre adnia. A szükséges lépéseket, konzultációkat meg kell tenni, meg kell ismerni ezeket a szakvéleményket, konzultálni kell a Főkert munkatársaival, és utána meghozni ezeket a döntéseket.” – mondta Szilágyi Demeter.

A képviselő hozzátette: a tavaszi és nyári időszakban egyébként sem lenne szabad fákat kivágni a madarak költési időszaka miatt.

 

 

Forrás: Kocsis Máté Fb. – ATV.hu

 

Check Also

Pécs is elsötétült, de a város polgárai mécseseket gyújtottak – Fotók

Az ellenzéki polgármesterek lázadni kezdtek, bár nem mindenkinek tetszik a vergődésük. A Szabad Városok szövetsége …