2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Strasbourg ismét támadásba lendült: Kövér László megsértette a sajtószabadságot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ma Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró (köztük két szarházi indexes) szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből.A magyargyűlölő Index és a többi lap főszerkesztője levelet kapott az Országgyűlés sajtófőnökétől:
KOLLÉGÁJUKAT KÖVÉR LÁSZLÓ HATÁROZATLAN IDŐRE KITILTOTTA A PARLAMENT ÉPÜLETÉBŐL (ÉS A KÉPVISELŐI IRODAHÁZBÓL,
mert olyan helyiségekben is forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol nem szabad, és ezzel megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről.
A BÍRÓSÁG A PANASZOS ÚJSÁGÍRÓKNAK ADOTT IGAZAT, ÉS MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY A KITILTÁSUK SÉRTETTE AZ EURÓPAI EMBERI JOGI EGYEZMÉNY 10., A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGÁRÓL SZÓLÓ CIKKÉT.
Mivel szerintük ennek kimondása elég, nem vizsgálták a 6. és a 13. cikk sérelmét, hogy sérült-e a panaszosok tisztességes tárgyaláshoz és hatékony jogorvoslathoz való joga. Nem vagyoni kátérítésként az államnak 4574 eurót (1,6 millió forintot) kell fizetnie. A döntés ellen a bíróság Nagykamarájához lehet fellebbezni.  Forrás: Index nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató