2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

"Tiszteletre méltó" - Megvédték a transzneműek jogaiért szervezkedő HÖK-elnököt

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai közösen megfogalmazott kiáltványban álltak ki Csernai Mihály HÖK-elnök mellett, aki körlevélben mozgósította a transzneműek mellett az egyetem végzett hallgatóit. „Kiállásáért tiszteletet érdemel” – írták az intézmény pedagógusai, akik ugyanakkor nem válaszoltak az Origó témába vágó kérdésére. Upor László rektorhelyettes akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor decemberben a több nőt is szexuálisan zaklató (vagy éppen hatalmával visszaélve terrorizáló) rendezőt, a baloldali filmes-színházi világot – Ascher Tamással és Máté Gábor együtt – irányító Gothár Pétert vette védelmébe.
„Egyik jelenlegi hallgatónk levelét továbbítom nektek, egy akcióval kapcsolatban, mely a transznemű emberek számára bevezetett jogi nemváltoztatás korlátozása ellen való kiállásról szól” – írta április végén a végzett hallgatóknak címzett levelében Csernai, aki szerepköréről megfeledkezve pár sorral később hozzátette, reméli, minél többen csatlakoznak a felhíváshoz.

„Tiszteletre méltó” a politizáló HÖK-ös

Az Origó korábban Upor László rektorhelyetteshez fordult, azt tudakolva, egyetért-e, hogy a Csernai Mihály HÖK-vezetői e-mail-címéről ilyen körleveleket küld szét. Válasz azonban nem érkezett tőle, így a 24.hu hasábjairól derült ki, hogy ő maga támogatja a transzneműek jogaiért harcoló HÖK-vezért. „Először is, nagyon komoly az együttműködés a Hallgatói Önkormányzattal – és messze nem csak azokban a kérdésekben, ahol muszáj” – nyilatkozta a baloldali lapnak, egyértelműen állást foglalva a kérdésben. Csakhogy Upor ennél is tovább ment, és a napokban hat tanártársával közösen egy hosszabb kiáltványt tett közzé az egyetem honlapján, amelyben a Hallgatói Önkormányzat vezetőjeként nyíltan politizáló Csernait méltatták. A levél aláírói között van Bagossy László, Balázs Gábor, Gáspár Máté, Karsai György, Németh Gábor, Novák Eszter és természetesen Upor László.
Pár sorral később homályosan fogalmazva ugyan, de elmondják véleményüket az ügyről. „Szerencsés-e, helyes-e nem csupán magánemberként továbbítani egy hallgatói felhívást – nos, ebben közöttünk sincs egyetértés. Ám egy dologban biztosak vagyunk: minden állampolgárnak elemi joga, hogy a maga belátása szerint foglalkozzék emberiességi, emberi jogi, lelkiismereti kérdésekkel, hangját hallassa minden fontosnak ítélt ügyben” – fogalmaznak. Majd a kiáltvány végén száz százalékos támogatásukról biztosítják a politizáló diákvezetőt, tiszteletre méltónak nevezve akcióját. A baloldali kettős beszéd jegyében azt azért hozzáteszik, hogy „a hallgatók nem kaptak instrukciót az ügyben; önmaguk, és nem az intézmény nevében cselekedtek”. A HÖK feladata egyébként – elvben – a hallgatók érdekeinek képviselete és szakmai (nem politikai-ideológiai) kérdések megvitatása.

Próbálták eltussolni Gothár ügyét

Nem ez az első botrányos ügye Upor Lászlónak, korábban a több nőt is szexuálisan zaklató vagy éppen terrorizáló Gothár Pétert vette védelmébe. (Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő arról beszélt a Klubrádióban, hogy annyiszor megalázta őt Gothár, hogy szívbeteg lett miatta.) Mint ismert, az egyetem által lefolytatott vizsgálaton több kollégájával együtt baráti hangulatban, tisztelettel kérdezgette a hatalmi helyzetével visszaélő rendezőt.Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató