2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Végre! Nyomoz a NAV a Gyurcsány-párt zavaros pénzügyei miatt

Nyomozást rendelt el a Demokratikus Koalíció (DK) zavaros gazdálkodásával összefüggésben a Nemzeti Adó – és Vámhivatal (NAV) – értesült a PestiSrácok.hu. A NAV nem cáfolta az eljárás tényét, megkeresésünkre azt válaszolták, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket.  A nyomozás előzménye, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) május végi sajtótájékoztatóján közölte: a DK nem igazolta a 2017-2018. évi gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát, pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette. A Demokratikus Koalíció 2017-ben 132 millió, 2018-ban pedig összesen 367,7 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült. A 2018-as évre vonatkozó központi költségvetési támogatás a 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódó többlettámogatást is tartalmazta – hangzott el az online sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az ellenőrzés típusa minden párt esetében szabályszerűségi ellenőrzés, amely során az ÁSZ alapvetően azt értékeli, hogy a pártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a pártok a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel.

ÉVEK ÓTA TÖRVÉNYSÉRTÉSEK JELLEMZIK A DK GAZDÁLKODÁSÁT

Elhangzott az is, hogy az Állami Számvevőszék esélyt adott a Demokratikus Koalíció törvényes, jogállami keretek közötti működésére a 2017-2018 közötti ellenőrzött időszakot követően is, ám Gyurcsányék  a közpénzek felhasználásával kapcsolatos elszámolási kötelezettségének nem tettek eleget, a közpénzekkel és az egyéb támogatásokkal nem gazdálkodott a nyilvánosság számára is átlátható módon. Hozzátették: nem bizonyított, hogy a Demokratikus Koalíció betartotta a költségvetési támogatásokhoz kapcsolódó törvényi előírásokat, nem igazolta, hogy kizárólag a jogszabályban engedélyezett forrásokból gazdálkodott, és nem vett igénybe tiltott támogatás. Az ÁSZ szerint a hiányosságok felvetik, hogy a DK a pénzügyi-gazdálkodási tevékenysége folytán a működési finanszírozását nem megengedett módon és nem törvényes forrásokból biztosította. A szervezet kezdeményezte Gyurcsány Ferencék költségvetési támogatásának  felfüggesztését is. Hangsúlyozták azt is, hogy a Demokratikus Koalíció gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik.A DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A kampány során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette– írták.
Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás, illetve számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegésének bűntett gyanúja miatt, a Nemzeti Adó – és Vámhivatal (NAV) pedig információink szerint a napokban el is rendelte a nyomozást. Az adóhatóság nem cáfolta az értesülésünket, megkeresésünkre azt válaszolták, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket.Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató