2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Itthon is elkezdődött az őrület: a pécsi ballibek egy kocsma elé tennék át Weöres Sándor szobrát

Úgy tűnik a hazai ellenzék nem bír magával és nem tudnak mást kitalálni a figyelemfelkeltésre: Pécs baloldali városvezetése el akarja távolítani Weöres Sándor szobrát jelenlegi helyéről. Ez derül ki abból a levélből, amelyet Kligl Sándor szobrászművész kapott Bognár Szilviától, Pécs alpolgármesterétől. A levélben az áll, hogy a Király utcában találhazó szobrot áthelyeznék egy vendéglátó egység elé a Szent Flórián térre. A szobor alkotója azonban nem járul ehhez hozzá, szerinte Weöres Sándor ennél többet érdemel, szobra áthelyezése egy kevésbé frekventált helyre a költővel szemben tiszteletlenség – írja a Pécsi Újság. Levelet kapott Bognár Szilviától, Pécs alpolgármesterétől Kligl Sándor, a Király utcában található Weöres Sándort  ábrázoló szobor alkotója, amelyben az áll, hogy a szobrot áthelyeznék a Szent Flórián térre, egy vendéglátó-egység elé, mivel oda sűrűbben járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt most “ücsörög”. A szobrászművész megdöbbent, és nem járult hozzá alkotása áthelyezéséhez – írja a lap. Elképzelhető, hogy eltávolítanak egy szobrot Európa egykor volt kulturális fővárosából jelenlegi helyéről azzal az indokkal, hogy egy – egyébként a turisták szeme elől eldugott helyen –  kocsma előtt jobb helye lenne? – teszik fel a kérdést. A jelek szerint igen, méghozzá Weöres Sándor Király utcában található szobrának szánják ezt a sorsot Pécs balliberális vezetői – teszik hozzá. Néhány héttel ezelőtt levelet kapott Bognár Szilvia, Pécs alpolgármesteréről Kligl Sándor szobrászművész, amelyben az áthelyezés szándékáról értesítették.
– Nagyon megdöbbentem – nyilatkozta lapunknak a mester. – Úgy tűnik, a balliberálisok komolyan veszik a “múltat végképp eltörölni”-eszmét, és a szobor eltávolításával is szeretnének bosszút állni, belerúgni a korábbi pécsi vezetésbe. Maga az indok is elképesztő. Azt írták ugyanis, hogy a Szent Flórián tér azért jobb helyszín a jelenleginél, mert az ottani vendéglátó-egységbe gyakrabban járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt jelenleg áll a szobra. Azt gondolom, Weöres Sándor ennél többet érdemel, szobra áthelyezése egy kevésbé frekventált helyre a költővel szemben tiszteletlenség – írja a Pécsi Újság. A szobrászművész hozzátette, hogy Bognár Szilvia levelére válaszolt, és közölte, hogy nem járul hozzá alkotása áthelyezéséhez.
Persze ettől még, ha nagyon akarják, megtehetik
– mondta keserűen az alkotó, akinek egyébként nemcsak idehaza, hanem a világ számos pontján, Tokiótól Tiranáig megtalálhatók a szobrai.
Csak remélni tudom, hogy a pécsi balliberálisok nem állnak be abba sorba, amit az internacionalisták művelnek ezekben a hetekben, napokban az Egyesült Államokban és Európában, amely odáig vezetett, hogy emlékműveket, szobrokat döntöttek le
– mondta lapunknak Őri László, a megyei közgyűlés elnöke, aki 2014-ben, a szobor felállításakor Pécs kultúráért is felelős alpolgármestere volt. A szobor körül egyébiránt nem ez az első botrány: az ünnepélyes avatást egy tüntető, Böszörményi István szobrászművász zavarta meg bekiabálásokkal, majd fehér port öntött a szoborra. Pécs akkori polgármestere, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), ezt követően azt mondta: minden véleményt tiszteletben tart, de a köztéri alkotások rongálását, meggyalázását elítéli. Hozzátette: Pécsen az átadott Weöres-szobor az egyetlen, amely a megmintázott alakot hagyományos szituációban ábrázolja, így kuriózumnak számít. Weöres Sándor 1933-ban került a pécsi egyetemre, és ezt követően 1943-ig élt a városban, ahol az irodalmi élet meghatározó alakja volt. Megalapította az Öttorony című folyóiratot, részt vett a Janus Pannonius Társaság munkájában, eközben már publikált a Nyugat című folyóiratban is. Tanulmányai végeztével megbízást kapott a Pécsi Városi Könyvtár megszervezésére, vezetésére.    Forrás: Pécsi Újság - Pestisrácok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató