2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

„Nem tehetek róla, hogy fehérnek születtem!” - Ecclestone visszaszólt

Folytatódik a Forma-1 rasszizmus körüli szócsatája, újra megszólalt a sportág korábbi vezére, Bernie Ecclestone. A matuzsálem azt mondja, nem rasszista, és attól sem fél, hogy kitiltják a futamokról.Az USA-beli történések és Lewis Hamilton aktivizmusa következtében a jövő hétvégi szezonkezdés előtt a rasszizmus, a diverzitás és az inkluzivitás lett az egyik fő téma a Forma-1-ben.
Pénteken-szombaton már volt egy csörte a sportágat 2017 elejéig irányító Bernie Ecclestone, az F1 és Hamilton között, de a történet nem ért véget, a 89 éves milliárdos vasárnapra újra nyilatkozott, a Mail on Sonday-ben egyebek mellett arra is reagált, hogy a Forma-1 vezetése bejelentette, náluk már semmilyen poszttal nem rendelkezik, valamint hogy a pletykák szerint be sem engedik majd őt a versenyekre.
„Hogy kitiltanak a futamokról? Nem ajánlanám. Próbálják csak meg Oroszországban! Azt hiszem, tudnék belépőt szerezni”
– célzott arra, hogy a mai napig jó viszonyt ápol a versenyszervezőkkel, Oroszországban pedig egyenesen az elnök, Vlagyimir Putyin a puszipajtása. „Amikor Chase (2017 elején a vezérigazgatói posztról való) lemondásra kért, nagy műsort csinált abból, hogy milyen címet kapok helyette, hogy Amerikában ölni tudnának egy ilyenért” – utalt a „nyugalmazott elnök” titulusra, amely az F1 tegnapi állítása szerint 2020 januárjában „lejárt”.
„Nekem nem számított, engem nem izgatnak a címek. Nagyobb dolgot (lovagi címet – a szerk.) is visszautasítottam már Nagy-Britanniában. Egy angol egyetem (Imperial College London) 20 évvel ezelőtt doktori címet adott nekem, mégsem szaladgálok Dr. Ecclestone-ként.”
„De örülök, hogy azt mondta, nincs közöm a Forma-1-hez, mert így nem lehet a nyakamba varrni a sok el nem végzett dolgot. Az Amerikában történtek miatt most hirtelen ráugrottak erre a rasszizmus dologra, Chase meg kerek egymilliót beletett – ebből egy szerelő már elmehet gokartozni! De lehet, hogy jobb lenne, ha a befektetők elvárásaival foglalkozna. A koronavírus-járvány jól jött számára, most mindent arra foghat, amit eddig nem sikerült megvalósítani” – ostorozta az utódját, Chase Carey-t.Az angol üzletember a fentiek után visszautasította, hogy ő rasszista, kirekesztő vagy akár csak tudatlan lenne ezen a téren, ahogy erre Lewis Hamilton utalt. „Nem vagyok feketeellenes. Sőt, épp ellenkezőleg. Én mindig is pártoltam őket. Ami azt illeti, Lewis édesapja velem akart üzletet indítani, gyártott pár szép evezőgépet. Ha feketeellenes lennék, meg sem fordult volna a fejemben, hogy társuljunk. Pedig ha jó lett volna a projekt, belementem volna.”
„Az évek során sok olyan fehérrel találkoztam, akit nem bírtam, de egy fekete sem volt, aki ne tetszett volna. Párszor ki is raboltak, egy alkalommal három fekete. Kórházba is kerültem, de még azután sem volt bajom a feketékkel. Engem nem érdekel, hogy valaki sárga, zöld, barna vagy rózsaszín. Lewisra nem is feketeként gondolok, ő egyszerűen Lewis.”
  „Amikor pedig egy fekete vagy fehér ember nem kap meg egy állást, fel kell tenni a kérdést, hogy miért. Vajon a bőrszín miatt volt, vagy azért, mert nem feleltek meg a munkára? Én ezt akartam mondani.”
„Nem az én hibám, hogy fehér vagyok, ahogy az sem, hogy alacsonyabb vagyok az átlagnál. Az iskolában töpszlinek gúnyoltak, én meg rájöttem, hogy tennem kell ellene. A feketék is álljanak ki magukért!”
„Ron Dennis nem akadályozta Lewist kissrác korában, sőt, segítette őt. Az első fekete, aki Forma-1-es autót vezetett Willy T. Ribbs volt, aki az én autómban ült a hetvenes években!” – hangsúlyozta kicsit tévesen Ecclestone, hogy az amerikai pilóta 1986-ban az ő csapatánál, a Brabhamnél tesztelt Estorilban.„Amikor elvesztettem a jogsimat, a sofőröm is fekete volt. Nem a bőrszíne miatt, hanem pont azért, mert a legkevésbé sem érdekelt, hogy fekete vagy fehér. De most nagy divat lett a diverzitásról beszélni” – folytatta a tirádát az angol. Bár a Red Bull-vezér Dietrich Mateschitz meghívta, Ecclestone a rasszista „botránytól” teljesen függetlenül nem lesz ott a jövő hétvégi F1-es szezonnyitón, ugyanis felesége épp akkor fog szülni, de azt mondja, látjuk még idén a futamokon: „Sok F1-es futamon jártam már, de fiam még nem született” – emelte ki a prioritást. „De Magyarországon vagy Monzában biztosan ott leszek!”
   Forrás: Vezess.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató