2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Rendkívüli: Ismét karantnénba kell vonulni a fertőzött országból érkező magyaroknak

Az operatív törzs pénteken tette le javaslatait Orbán Viktor miniszterelnök asztalára arról, hogyan lehet megakadályozni a koronavírus behurcolását. Az új eseteknek ugyanis jórészt van külföldi kötődésük.    A Vadhajtások.hu Facebook-oldalán élőben közvetítjük a bejelentést, vissza is nézhető amennyiben véget érne a videó: A helyzet súlyosságát mi sem igazolja jobban, mint Istentiszteleti időben tartunk sajtótájékoztatót - kezdte Gulyás Gergely miniszter. A csütörtöki kormányinfón már elmondták, a kormány figyeli a fertőzöttségi adatokat, nemzetközi szinten is. Látják az aggasztó jeleket. A környező országokban folytatódott a fertőzöttek számának növekedése. Itthon egyre kevesebb az aktív fertőzött, a további csökkenést szeretnék garantálni.
Az első csatát megnyertük, az életet sikerült több részletben újraindítani az életet, Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország - mondta.
A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről lehessen behurcolni a vírust. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit idehaza. Az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés korlátozásáról döntött. További hazai korlátozás egyelőre nem indokolt. Három kategóriába sorolják az államokat, vörös, sárga és zöld kategóriába. A zöld kategóriákba tartozóknál vállalható az átlépés, ahol kevésbé súlyos a fertőzés, ott sárga jelzést használnak. Ezt a listát tisztifőorvosi határozatban teszik közzé.
Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói és a többiek között. Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár, akkor megvizsgálják, ha gyanús, karatnénba kell vonulni.
Ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha az elmúlt 5 napban volt két koronavírus tesztje. A sárga országból érkező magyar az első negatív teszt után lehet elhagyni a karantént magyar állampolgárnak, vörösnél két teszt kell. Külföldinél a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály, vörös országból nem lehet belépni. A tranzit és teherforgalom kivétel.   Vörös jelzésű országok: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Moldova, Montenegró, Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része, Ausztrália és Óceánia is.   Sárga jelzésű országok: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.   Zöld jelzésű marad egyelőre Horvátország.  Forrás:HVG nyomán 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató