Pécs: Bulinegyeddé züllesztenék a Zsolnay-negyedet

A magaskultúra tönkretételével szabadulna meg Pécs baloldali városvezetése a Magyar Államkincstár ellenőreitől. Egyes információk szerint ingatlanértékesítésből kívánják kifizetni a nyolc és fél milliárdos államkölcsönt az év végéig.

Az önkormányzati választások után távozásra kényszerült Pécsett a Zsolnay kulturális negyedet működtető cég ügyvezető igazgatója és más vezetői. Az új városvezetéshez köthető baloldali koalícióhoz kapcsolódó szereplők kaptak megbízásokat, és gyorsan veszélybe került a kulturális központ finanszírozása – mondta el lapunknak Csizmadia Péter, a Fidesz–KDNP pécsi képviselőcsoportjának a vezetője.

– Jelenleg az állam kilencven százalékban finanszírozza a működést. Idén nem látszik megvalósíthatónak, mert az új városvezetésnek nem sikerült olyan szakmai tervezetet letenni az asztalra, amire a minisztérium prominensei azt mondhatnák, hogy ez támogatható – magyarázta a Magyar Nemzetnek Csizmadia. A koronavírus-járvány alatt a központ zárva tartott, de a városvezetés továbbra is ragaszkodik a teljes összeghez.

A helyi képviselő elmondta azt is, a városvezetés nem akarja megfelelő számokkal alátámasztani, hogy mennyivel csökkentek a járvány miatt a költségek. Próbálkoznak minél több pénzt kicsikarni az államtól, de a szakmai tételes levezetés hiányzik. A Zsolnay-negyed nem szórakozónegyednek lett kitalálva, ám most funkcióváltáson mehet keresztül, ha a képviselő-testület zöld utat ad az eladásra kínált ingatlanok hasznosítási engedélyének megváltoztatására. Hozzátette: a Zsolnay-negyed hungarikum, ilyen típusú magaskultúrát képviselő és propagáló intézmény kevés van vidéken. Ha a városvezetés szórakoztató-központot helyez el itt, akkor biztos, hogy megszűnik az állami támogatás lehetősége. Egyes hírek szerint műemlék épületeket értékesítenének baloldalhoz köthető befektetőknek.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere

A Demokrata úgy tudja: Oszkó Péter egykori szocialista pénzügyminiszter többször feltűnt a negyedben, ahol Ruzsa Csaba alpolgármesterrel tárgyalt. Úgy tudni, Kőhegyi István korábbi szocialista politikus is vehet ingatlanokat. Utóbbi esetében felmerült, hogy csak első körös vásárló lenne, az épületek végül Tóth Bertalan egykori pécsi alpolgármester, ma MSZP-elnök és a szintén a környékről származó baloldali oligarcha, Puch László érdekeltségi körébe kerülhetnek majd.

Sürgőssé teheti a negyed pénzügyi helyzetének rendezését az is, hogy az önkormányzatnak év végéig kell visszafizetnie a 8,5 milliárd forint kamatmentes államkölcsönt, mert amíg az adósság a fejük felett lebeg, addig jelen vannak az államkincstár ellenőrei.

Forrás: Magyar Nemzet

Check Also

Gyalázat: Az ügyben eljáró bírónő szerint kifejezetten jópofa a Népszava kereszténygyalázó karikatúrája

A felperes, dr. Vejkey Imre KDNP-s képviselő indítványát úgy utasította el a Fővárosi Törvényszék, hogy …