2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Péterfalvi Attila: A profilfelfüggesztés gyakorlata sérti a szólásszabadságot

Facebook-törvényt szorgalmaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, mert sérti a szólásszabadságot profilok önkényes felfüggesztése. De lehetséges-e megfogni egy multinacionális tech-céget? Erről is beszélt Péterfalvi Attila a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.
Facebook-törvényt szorgalmaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint sérti a szólásszabadságot és az információáramlást a Facebookon a személyes profilfelfüggesztés indokolatlan gyakorlata. Javaslatot tett rá, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról olyan jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat és hogy a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát.
  Beavatkozhat egyáltalán egy nemzeti hatóság a Facebook működésébe, milyen lehetőségeket lát? – kérdezte Földi-Kovács Andrea, műsorvezető. És a Facebook beavatkozhat egy ország alkormányos rendjének érvényesüléséhez? – kérdezett vissza Péterfalvi Attila. Ők azt mondják, hogy egy semleges felület, így azokba a tartalmakba, amit közzétesznek nincs beleszólásuk. – reflektált Földi-Kovács Andrea.
Hát pedig éppen van, azzal, hogy bizonyos profilokat törölnek, márpedig az alkotmánybíróság gyakorlatát, ha megnézzük akkor a véleménynyilvánítás szabadsága az emberi élethez és az emberi méltósághoz fűződő jog után következik, tehát egy nehezen korlátozható jog. Gondoljunk arra, hogy mennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán a gyűlöletbeszéd megjelenjen. Tehát itt egy nagyon széles jogról van szó, ez érinti a közérdekű adatok, közérdekből nyilvános adatoknak a terjesztését is és azt, hogy az ember önmegvalósulása, kifejezése az, hogy véleményt alkothat. Ezzel szemben egy cégnek semmiféle ilyen joga nincs és nem összehasonlítható az amerikai és a magyar véleménynyilvánítás szabadságának az érvényesülése. Amennyiben ő egy semleges felületet ad, akkor az adott területen, tagországban hagyja annak az alkotmányos gyakorlatnak az érvényesülését, amely egyértelmű a vonatkozó bírósági és alkotmánybírósági gyakorlat alapján
- mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.      Forrás: Hír TV  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató