2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Varju László szerint a Fidesz “szembeköpte a saját választóit”

Fél óra alatt véget ért a tegnapi rendkívüli parlamenti ülés, amit a DK kezdeményezett az EU-csúcs kapcsán.Sem a kormány, sem a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, az ellenzék elmondta a napirend előtti felszólalását, viszont válasz nélkül maradtak. Kocsis Máté szerint a baloldal csak cirkuszolni akar, ezért nem vettek részt a tegnapi rendkívüli ülésen. Varju László erre azt reagálta, hogy a cirkusz korábban kezdődött, és Fidesz csinálta, mivel “szembeköpte a saját választóit” azzal, hogy elfogadott egy olyan politikai nyilatkozatot, amiben szerepelt, hogy csak akkor írja alá Orbán Viktor a megállapodást, ha civilek nem kapnak pénzt, vagy ha a jogállamiság nem fog megjelenni a szövegben. A DK-s politikus az ATV Start műsorában elmondta, hogy ezek nem teljesültek, a választók miatt kérték a beszámolást.
Varju szerint valószínűsíthető volt, hogy nem vesznek részt a kormánypárti képviselők, de teljesen komolyan gondolja, hogy erről be kell számolnia a miniszterelnöknek a magyar parlamentben.
Varju arra a kérdésre, hogy a jogállamisági mechanizmus az eredeti formában nem került be a költségvetési megállapodásba, azt válaszolta, hogy míg korábban minden tagállam egyetértésével indulhatott a 7-es cikkely szerinti eljárás, a kidolgozandó jogállamisági mechanizmusnál nincs szükség mindenkire, így nem tudja az érintett tagállam megakadályozni. Szerinte összekapcsolható lesz a jogállamiság a pénzek kifizetésével- Varju azt gondolja, van arra uniós akarat, hogy “megállítsák annak az őrületnek terjedését”, amit itthon is lehet látni. Varju szerint az egyetemek kisajátítása indult el, nem lehet ezeket úgy figyelemmel kísérni , hogy közben nem emeli fel a hangját az ember. Gyurcsány Ferenc ezért kommentálta a most zajló folyamatokat, arra kérve a Színmű polgárait, hogy ne vegyenek részt ebben a “játékban”.
Varju egyetért abban Gyurcsánnyal, hogy szembe kell nézniük az új alapítványi tagoknak is azzal, hogy nem szerencsés, hogy valaki részt vesznek ennek a rendszernek a felállításában.
Arra a kérdésre, hogy a DK elnöke ezzel politikai térbe tolta az ügyet, azt válaszolta, hogy egyre többen érzik a morális súlyát annak, hogy milyen következményekkel jár, ha lepaktálnak a kormánnyal. Szerinte Gyurcsány részéről helyes volt erre felhívni a figyelmet, de nemcsak ő, hanem színész kollégák is így tettek. Varju azt mondta, az lenne az ildomos, hogy ha felállnának a Színműtől az érintettek. Gyurcsány Ferenc az írta Facebook posztjában, hogy “Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot”. Varju ennek kapcsán elmondta, hogy szükség van arra, hogy mindenki átérezze, ha kiszolgálójává válik a rendszernek, nem maradhat pozícióban. Ha valaki hozzájárul ahhoz, hogy milliók számára rosszabb legyen, ha a kultúrát kiszolgáltatottá teszi, ha az a véleményük, hogy rosszul csinálta, akkor elmozdítják. A politikus szerint így értelmezhető Gyurcsány Ferenc posztja.   (ATV)  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató