2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A fehérorosz elnök szerint a tüntetők magja büntetett előéletű és munkanélküliekből áll

Újabb tüntető halt meg Fehéroroszországban. A fiatal férfi egy rendőrségi furgonban vesztette életét - tisztázatlan körülmények között. A vasárnap óta zajló tüntetéseken a több mint 20 éve hatalmon levő elnök lemondását követelik, miután azt állítják, hogy csalt a választásokon.

Fehérbe öltözött nők vonultak fel Minszkben, hogy kifejezzék az ellenzéki demonstrálók melletti szolidaritásukat. A vasárnapi elnökválasztás óta ugyanis folyamatosak a tüntetések Fehéroroszországban. Az ellenzék azt állítja, hogy a 90-es évek óta hatalomban levő Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg a több mint 80%-os támogatottságát.
„Azért jöttem, hogy tüntessek az elcsalt választások miatt. Azt szeretném, ha törvényes választások lennének az országunkban, ami most nem történt meg, és ezt mindenki tudja”
- mondta egy  minszki tüntető, aki hozzátette, hogy magával vitte az ország alkotmányát a megmozdulásra. Az ENSZ értesülései szerint a hatóságok összesen csaknem hétezer demonstrálót tartóztattak le, egy ember pedig mára virradóra meghalt a rendőri őrizetben, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Ő a második halálos áldozata az elmúlt napok összecsapásainak. Az első áldozatnak működésbe lépett egy robbanószerkezet a kezében, amit el akart dobni. Az összecsapásokban több száz tüntető és több tucat rendőr is megsérült. A hatóságok gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatták a tömeget. A belügyminisztérium közleménye szerint egy alkalommal éles lőszert is bevetettek a rájuk támadó tüntetőkkel szemben.
„Ezeknek az úgynevezett tüntetőknek a magja büntetett előéletű és munkanélküliekből áll”
- jelentette ki a fehérorosz elnök.A fővárosban orvosok és egészségügyi dolgozók is az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a rendőri brutalitás ellen. „Nagyon aggódunk, és csalódottak vagyunk amiatt, hogy a választások nem voltak szabadok és igazságosak” – ezt mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Hozzátette: ezért az Egyesült Államok már felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a békés tüntetők ellen. A környező országok közül többen bejelentették, hogy készek segítséget nyújtani a kormány és az ellenzék közötti párbeszédben. Oroszország szerint azonban külső erők próbálják destabilizálni az országot.Forrás: ATV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató