2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az olasz kormány nem engedi lezáratni a szicíliai migránstáborokat

Érvénytelennek nevezte Nello Musumeci szicíliai kormányzó rendelkezését a migránstáborok lezárásáról és kiürítéséről a római belügyminisztérium vasárnap hangsúlyozva, hogy a migráció nem a tartományok, hanem a kormány hatáskörébe tartozik. A belügyi tárcának a sajtóban közölt állásfoglalása szerint a migrációs politikát országos törvények szabályozzák, ezért Nello Musumeci tartományi szintű rendelkezése “nem működőképes”.
A kormányzó bejelentései érvénytelenek, mivel nincs hatásköre migrációs kérdésekben
– szögezte le a minisztérium, érthetetlennek nevezve a szicíliai kormányzó lépését.Hozzátették, hogy éjjelt nappallá téve a tárca azon dolgozik, hogy enyhítse a migrációs nyomást Lampedusa és Szicília szigetén.SZICÍLIA KORMÁNYZÓJA MEGTILTANÁ A MIGRÁNSOK BELÉPÉSÉTA jobboldali lista élén 2017 óta kormányzó Nello Musumeci szombat este jelentette be, hogy elrendeli a szicíliai regisztrációs központok valamint a migránstáborok bezárását és kiürítését. A 33 oldalas rendelet a tervek szerint vasárnap éjjel lép életbe és első fázisban szeptember 10-ig lesz érvényes. A rendelkezést Musumeci a szicíliai prefektúráknak és a római kormánynak is továbbította. Az intézkedésben szerepel, hogy Szicília megtiltja a migránsok belépését, áthaladását és megállását a sziget területén. A kormányzó a szicíliai táborokban tartózkodó bevándorlók elszállítását sürgette. Musumeci a migránsok egyre növekvő létszámára és a járványhelyzetre hivatkozott kiemelte, hogy a jelenlegi “invázióban” nem lehet biztosítani a migránsok tartózkodását.TÖBB POLGÁRMESTER IS MEGÁLLÍTANÁ AZ INVÁZIÓTSzicília kormányzója az után jelentette be rendelkezését, hogy Trapani majd Augusta város kormánypárti polgármestere is nemet mondott az Aurelia karanténhajóval Lampedusáról Szicíliára szállított migránsok partra szállására. A római kormány ennek ellenére elrendelte a migránsok szicíliai elhelyezését. Korábban Lampedusa polgármestere intézett ultimátumot, majd nyílt levelet a kormányhoz a sziget kiürítése érdekében. A legnagyobb szicíliai migránstábort működtető Pozzallo város polgármestere, Roberto Ammatuna független politikus nehéznek nevezte a szicíliai kormányzói rendelet megvalósítását. Hozzátette, Giuseppe Conte miniszterelnöknek a migrációt kell a kormány napirendjének első pontjává tennie.
Conténak személyesen kell felmérni a helyzetet a helyi polgármesterekkel együttműködésben, olyan megoldást találva, amely a befogadással együtt figyelembe veszi biztonságot is
– jelentette ki Ammatuna. [caption id="attachment_78236" align="alignnone" width="1280"] Meloni és Salvini[/caption] Matteo Salvini, a Liga vezetője köszönetét fejezte ki Nello Musumecinek.
Szicília kormányzója szabad ember, döntése a migránsközpontok bezárásáról a kormány felelőtlenségének következménye
– közölte Matteo Salvini. Úgy vélte, a római belügyminisztérium “hagyta a helyzetet idáig fejlődni hónapokon át, semmibe véve a szicíliai hatóság felhívásait a járvány gócpontok megszokszorozódása után is”.
A jelenlegi intézményes feszültség kizárólag a kormány hibája miatt alakult ki
– fejtette ki Salvini. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni szerint Szicília kormányzója jól döntött.
Nem lehet Európa menekülttáborává tenni Szicíliát az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt hozzá nem értése és migránspárti tombolása miatt
– hangoztatta Meloni.Lampedusán 1200 migráns tartózkodik, ezren a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban, további kétszázan a sziget plébániájához tartozó épületben. Péntektől 337 személyt szállítottak át Szicíliára. További hétszázötvenen az Azzurra karanténhajón vannak elhelyezve, 167 személy az Auréliával már megérkezett Szicíliára. Lampedusáról a korábbi ütemezés szerint hétfő reggel szállítják át a következő, több mint negyven fős csoportot a szicíliai Porto Empedocléba, majd innen Caltanisetta migránsközpontjába.Forrás: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató