2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Elkaszálta a Jobbikot az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy jogszabálysértően vették nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választásra.

Az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson megtámadták a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál, ugyanis jobbikos belharc miatt nem vették jogerősen nyilvántartásba Jakab Pétert.A mai napig sincs bejegyzett képviselője a JobbiknakA tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. Határozatában a bizottság utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint amennyiben a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként. A Fidesz azonban jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be.

Hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor
Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban úgy döntött, hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab: az egyik, hogy a veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége, a másik pedig, hogy új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés. Az iratokból azonban megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak. Az NVB ezek alapján megváltoztatta az oevb döntését és visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet a Kúriához fordulni. Az NVB tagjai az ülésen egyperces néma felállással tisztelegtek az augusztus 10-én elhunyt Boda Pál előtt. Boda Pál az NVB Országgyűlés által választott tagja volt, tisztségét 2013. szeptember 30-i megválasztásától 2018. december 1-i lemondásáig töltötte be.A judapestező Bíró ellen Koncz Zsófia indulAz október 11-i szerencsi időközi választáson a baloldali összefogás Bíró Lászlót indítja jelöltként. Ahogy arról beszámoltunk, Bíró korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon. Budapestet például Judapestnek, az izraeli turistákat pedig „tetűcsúzdásoknak” nevezte. A Fidesz jelöltje az elhunyt Koncz Ferenc lánya, Koncz Zsófia lesz, aki helyi információink szerint már össze is gyűjtötte a jelöltséghez szükséges ajánlások több mint ötszörösét.
 Forrás: Mandiner
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató