2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Végre! Katonák zárták le a migránstábort Lampedusán

Az olasz fegyveres erők katonáival zárták le az ezerkétszáz migránssal teli regisztrációs központot Lampedusán a sziget polgármestere, Salvatore Martello keddi bejelentése szerint.A városvezető egy interjúban elmondta, hogy a belügyminisztérium katonákat küldött a szigetre. Feladatként a helyi menekültügyi központ ellenőrzését kapták, elsősorban annak megakadályozását, hogy a migránsok elhagyják a tábort. [caption id="attachment_78462" align="alignnone" width="750"] Illusztráció[/caption] A 192 emberre tervezett regisztrációs központban továbbra is ezerkétszázan vannak. A migránsok elszállítására használt Aurelia karanténhajó kedden sem tudott partot érni a tenger erős hullámzása miatt. Salvatore Musumeci hangsúlyozta, hogy a fertőzöttnek bizonyult migránsokat a hot spot elkülönített részén helyezték el. Lampedusa polgármestere úgy vélte, a szicíliai kormányzó, Nello Musumeci rendelkezése a migránstáborok bezárásáról eszközként szolgál a kormány felébresztésére. Salvatore Martello kifejtette, a migráció problémáját nem a polgármestereknek és tartományi elnököknek, hanem az államnak kell megoldani.
„Ez egy nagyon nehéz időszak, melyet a központi kormány döntéshiánya teremtett. Amikor nincsenek szabályok, nincsen iránymutatás, természetes, hogy mindenki önállóan igyekszik cselekedni. Ténynek számít, hogy a kormánynak nincsen politikai stratégiája, ami a migrációt illeti, de nem rendelkezik stratégiával a befogadást és a jelenlegi vészhelyzetet tekintve sem”
– jelentette ki Salvatore Martello, megdöbbentőnek nevezve a kormány tétlenségét. Lampedusa első embere hozzátette, hogy a migráció és a járványhelyzet miatt a szigetnek gazdasági válsággal is szembe kell néznie. Elmondta, hogy a Dél-Olaszországban még turistaszezonnak számító szeptemberre nagyon kevés a foglalás.
„Ki fogja kártéríteni a lampedusaiakat azért, amit elszenvednek a kormány igazolatlan hiányzása miatt?”
– kérdezte Salvatore Martello. Nello Musumeci szicíliai kormányzó rendelkezése szerint kedden megkezdődött a szigetek migrációs központjainak ellenőrzése. Elsőként Catania, Ragusa és Lampedusa hot spotjában mérték fel a bevándorlók létszámát, elhelyezési körülményeit és a járványintézkedések tiszteletben tartását. „A hot spotokban méltatlan körülmények uralkodnak” – összegezte az első tapasztalatokat Ruggero Razza szicíliai egészségügyi tanácsos, aki azonnali intézkedéseket szorgalmazott a kormánytól. Nello Musumeci megerősítette, hogy ha a kormány a következő napokban nem lép, lezáratja a migránstáborokat, valamint feljelenti a kormányt. Szolidaritását fejezte ki a szicíliai elnökkel Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke. Szerinte Musumeci nem tesz mást, mint védi az olasz határokat.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató