2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kőkemény bírót kapott Czeglédy, októberben folytatódik a büntetőpere Kecskeméten

Hiába szerette volna Czeglédy Csaba, hogy Szombathelyre, ahol otthonosan mozog, vagy legalább a közelbe kerüljön a Szegedi Törvényszékről kirobbantott büntetőügye, a kijelölt bíróság a Kecskeméti Törvényszék lett. A PestiSrácok.hu megtudta, hogy 5 tárgyalási napot már ki is tűztek. Czeglédy vádlotti kihallgatását október elsején tartják. Úgy tudjuk, az ügyet tárgyaló tanácsvezető bírót, Surányiné dr. Pólik Edinát keménykezű bíróként tartják számon. Olyan kiemelt ügyeket vitt korábban, mint a kihallgatás közben előállítottat agyonverő brutális izsáki rendőrök ügye, akiket életfogytig tartó, vagy a kalocsai exgárdista, horogkeresztes gyilkos ügye, akit 15 év fegyházra ítélt.Mint ismert, Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, barátját, a volt MSZP-s szombathelyi politikust bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással vádolják. A vád szerint az adócsalás miatt korábban már jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Czeglédy ezúttal strómanokkal épített ki iskolaszövetkezet hálózatot. A tucatnyi iskolaszövetkezetet az ország különböző pontjaira jelentették be, többek között Makóra és a Fejér megyei Bodajkra, egy épületbe egymást követő napokon többet is. A szövetkezeteket Czeglédy régi ismerősei vezették, de a vád szerint csak papíron, mert az iskolaszövetkezetek érdemi munkát nem végeztek. Valójában a multiktól és nagy cégektől munkákat elnyerő Human Operator Zrt csökkentette adóterheit azáltal, hogy a munkát a szövetkezeteknek adták ki. A vád szerint a szövetkezeteket, amelyek ügyeit szintén Czeglédy cégében intézték, becsődöltették, úgy, hogy azok vagy adóbevallást sem nyújtottak be, vagy ha be is nyújtották, már nem fizették a közterheket. Czeglédy Csaba és 20 társa ellen emeltek vádat. A vád szerint a költségvetést 6,3 milliárd forint kár érte. A bűnszervezetet Czeglédy Csaba vezette. Az ügyvéd politikust ezenkívül 155 millió forint értékre elkövetett gazdasági csalással is vádolják.

ELFOGULTSÁGOT JELENTETT BE A SZEGEDI TÖRVÉNYSZÉK

Az ügyet eredetileg a Szegedi Törvényszék kezdte tárgyalni. Az eljárás többször is megakadt, sőt egyszer Czeglédy ellen meg is szüntették, miután a DK európai parlamenti választások idején a listájára tette, és ezzel mentelmi jogot biztosított a 20 éves börtönbüntetéssel fenyegető büntetőüggyel terhelt politikusnak. Szegeden egymás után estek ki a bírók a büntetőügyből, eleinte Czeglédy támadta a kijelölt bírókat, akik végül elfogultságot jelentettek. Így került a bírói tanácsba utolsó körben Nóvé Ágnes. Az a Nóvé Ágnes, akinek személye körül az elmúlt idők legnagyobb bírósági botránya robbant ki. A bírónő – akinek családi cége szerződésben áll a szegedi önkormányzattal – nem várta meg, hogy még forróbb legyen a talaj a lába alatt. Ugyan már részt vett tárgyaláson a Czeglédy-ügyben, végül ő maga jelentett elfogultságot, vélhetőleg azért, mert Czeglédy többek között a szegedi polgármester ügyvédje is volt. Ugyanígy tett a tanács egy másik bírája is, így a Szegedi Törvényszék kénytelen volt kimondani, nem maradt kiszignálható bírája és nem tudja letárgyalni az ügyet.

Czeglédy Csaba. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Kecskeméten hónapok óta tanulmányozzák a több tízezer oldalnyi aktát és már egy előkészítő tárgyalást is tartottak. Szerencsére az ügyet nem kell elölről kezdeni, mivel érdemi tárgyalás Szegeden még nem volt, a bizonyítás nem kezdődött el. Ezért a vádat sem ismertetik újból. Megkeresésünkre a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője közölte, októberben öt napot tűztek ki a Czeglédy-ügy tárgyalására. A bírói tanács tagjai Surányiné dr. Pólik Edina tanácsvezető bíró, Farkasné dr. Kramolis Andrea és Baloghné dr. Kovács Judit. Hét vádlott egyébként már korábban egyezséget kötött az ügyészséggel. Rájuk másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetéseket szabtak ki. Hárman azonban visszaléptek, ketten még a korábbi ügyszakban a Szegedi Törvényszék előtt, egy fő most júliusban a Kecskeméti Törvényszéken az előkészítő tárgyaláson.

CZEGLÉDY JELÖLTKÉNT MÁR NEM KAPHAT MENTELMI JOGOT, HA VISZONT KÉPVISELŐ LESZ, MEG IS ÚSZHATJA

Ha a Kecskeméti Törvényszék belehúz, akkor még a 2022-es választási kampány előtt elsőfokú ítéletet hirdethet. Czeglédy azonban nem ebben érdekelt és vélhetően mindent el fog követni, hogy húzza az időt. Nyáron már bejelentkezett, hogy szívesen indulna egyéniben országgyűlési képviselőjelöltként a következő országgyűlési választásokon. Egy kampány során egészen máshogy hangzik a Czeglédy-féle mártírmese, ha még “csak” vádlott és ennyi idő után még mindig nem sikerült elítélni. Úgy tudjuk, a Budapestről Szombathelyre átugrott és ott politikai pályát  és babérokat építgető Ungár Péterrel még meccselnek a jelöltségért, amiben jelenleg az LMP-s aranyifjú áll rosszabbul. Információink szerint folyamatosan mérik Ungár népszerűségét, de az érthető okokból nem üti meg a várt szintet, mondhatni messze nem egyenesen arányos a politikus által a szombathelyi médiába betolt pénzekkel. Még kora nyáron posztolt hivatalos oldalára Czeglédy nyílt üzenetet, miszerint nem titkos alkuknak, hanem nyílt megmérettetésnek kell eldöntenie ki a megfelelő ellenzéki jelölt. Legyen a jelölt az, akit egy előválasztáson többen támogatnak. Ha ő lenne, aki a felkérést kapná az ellenzéki pártoktól, megtiszteltetésnek venné, és nem ugrana el a megmérettetés elől.Azt talán nem kell levezetnünk olvasóinknak, hogy ez esetben milyen forgatókönyv állhat elő… A Kósa Lajos és Kocsis Máté által előterjesztett és az országgyűlés által megszavazott törvény kimondja, hogy kényszerintézkedés alatt álló, vagy már vádemelés után álló képviselőjelöltet az adott ügyben nem illet meg mentelmi jog. Ha azonban a választáson mandátumot szerez már más a helyzet. Az országgyűlési képviselőkről szóló törvény vonatkozó passzusa szerint a megválasztás napjától a képviselőnek mentelmi joga van (ez alól csak néhány bűncselekmény kivétel, a költségvetési csalás nem). Az ügyészség vagy bíróság kérheti ki az adott képviselőt, amihez viszont a képviselők kétharmadának egyetértő szavazata kell. Ha a mentelmi jogot nem függesztik fel, a büntetőeljárást meg kell szüntetni az illetővel szemben. A fentiek tükrében sejthető, miért annyira fontos Czeglédynek, hogy ne az ellenzéki listára kerüljön csak fel. Az ugyanis óriási lutri és országos eredmények függvénye, hogy a listáról hányan jutnak majd be az országgyűlésbe. Egyéni jelöltség esetén sokkal nagyobb ráhatása van a végeredményre… Persze ez sem jelenthet számára garanciát semmire, hiszen így mindenképpen győznie kell a mandátumért, ez esetben viszont a saját kampánya, a saját sorsa önmaga kezében van. Summa summarum, ha Czeglédy mandátumot nyer 2022-ben, jó időre meg is úszhatja az egész büntetőügyet.      Forrás: Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató