2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Börtönbüntetést kapott a férfi, aki a “rabszolgatörvény” miatti tüntetésen két tojást dobott a rendőrökhöz

Spontán tüntetést tartott az ellenzék 2018. decemberében a Kossuth téren, hogy így mutassák ki nemtetszésüket az általuk csak túlóratörvénynek vagy rabszolgatörvénynek nevezett javaslattal kapcsolatban. A felhergelt tömeget az ellenzéki politikusok nem tudták kontrollálni, azok pedig vandalizmusba kezdtek a parlamentnél. Az Országházat biztosító rendőrsorfalat többször is megrohamozták a demonstrálók, akik között ott volt N. András is, akinek ügyét szerdán tárgyalta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A férfit a harmadik tárgyalás végén a bíró egy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte két és fél évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, ugyanis N. és védője első körben felmentésért, majd enyhítésért fellebbezett. Bár a férfira nem sikerült rábizonyítani, hogy valóban eltalálta a rendőröket, a bíróság mégis hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélte el,- számol be a Pestisrácok.hu.  Másfél éve a választási bukás utáni sokkot ki nem heverve az ellenzék egyöntetűen azt akarta, hogy valamiféle tüntetéssorozat induljon el Magyarországon. Ehhez pedig megtalálták a megfelelő ürügyet a munkaidő-szervezéssel kapcsolatos törvénymódosítási javaslat személyében. Az utcán több ezer embert tüntetett napokig, ezek után jöttek az emlékezetes képsorok, mikor is a felbujtás határát súroló politikusok betörtek a közszolgálati tévé székházába, ahol mindenképp kamera elé akartak állni. Mint ismert, a változtatás célja az volt, hogy lebontsa a munka törvénykönyvének adminisztratív akadályait azok elől, akik úgy szeretnének többet keresni, hogy önszántukból többet dolgoznak.

ERŐSZAKMENTES TÜNTETÉSSOROZAT. JA, NEM.

Több napon át tartó demonstrációt szervezett az ellenzék 2018. karácsony előtt, ami sokszor a hergeléstől erőszakossá változott és a rendőröknek kellett könnygázzal rendet tenniük, mivel a tüntetők be akartak jutni a parlamentbe, hogy megakadályozzák a képviselőket abban, hogy megszavazzák a jogszabály-módosítást. Az egyik ilyen alak volt N. András is, aki a bíróság szerint bizonyítottan két tojást dobott a rendőrökhöz. Az derült ki, el is találta volna őket. A szerdai tárgyalásra a bíróság beidézett tanúnak egy, akkor a helyszínen szolgálatot teljesítő civil ruhás nyomozót, aki bírói kérdésre elmondta, hogy a vádlottat nem ismeri, 2018 telén szűrőtevékenység volt a feladata, a tömegben volt és ha rendellenességet látott, jelentett a felettesének. Elmondása szerint az akkori tüntetésekre jellemző volt a tojásdobálás, azonban olyan is előfordult, hogy üveget dobtak a rendvédelmisek irányába. A tanú elmesélte, hogy a decemberi tüntetéseken is jelen volt, azonban már nem tudja elkülöníteni a napokat, arra emlékszik, hogy a tojásdobálás miatt történt rendőri intézkedés. Kint volt a tömegben és látta, hogy jön egy férfi, akinek egy tíz darabos papír tojástartó volt a kezében, amit aztán a ruházata alá rejtett. Az elkövetőt követték, ám nem tudtak a közelében maradni, a tartót később a földön találták meg, elmondása szerint többen is elvettek azokból a tojásokból, amiket a rendőröknek dobtak. Az ügyben érintett férfit követték és intézkedtek vele szemben. A vádlott ügyvédjének kérdéseire válaszolva a beidézett rendőr elmondta, hogy többen dobáltak, azonban azt már nem látta, eltalálták-e az egyenruhás kollégáit, nem tudja, hol landoltak az eldobott tojások, csak a mozdulatot látták és számára egyértelmű volt, hogy a cél a rendőrsorfal volt.   N. András azt elismerte, hogy valóban dobott tojásokat, ám tagadta bűnösségét, hiszen szerinte nem az volt a célja, hogy a rendőröket eltalálja, ő a parlamentet célozta és úgy gondolja, hogy ez a “véleménykinyilvánításba” belefér. Az ügyben eljáró ügyész beszédében kiemelte, hogy fenntartják a vád korábbi állításait, a vádlott védekezését nem fogadják el, mivel N. András a parlament előtt járőrsorfal felé dobott, hiába az Országházat akarta eltalálni, a rendőrök az útban voltak, így őket is érte a dobás.
Mikor a sorfal irányába dobta a két tojást, számolnia kellett volna azzal, hogy eltalálja a rendőröket, az egyik tanú szerint guggoló testhelyzetből dobott a vádlott, még ha nem is akarta a rendőröket eltalálni, belenyugodott abba, hogy eltalálja a rendőröket”
– olvasta fel az ügyész aki szerint N. nem bízhatott könnyelműen abban, hogy a tojás nem találja el a rendőröket. Úgy fogalmazott az ügyész, hogy a bírói gyakorlat szerint ez nem más, mint erőszak és a gondatlanság fel sem merül. Az ügyész indítványozta, hogy N. Andrást bűnösnek mondják ki hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, enyhítő körülményként pedig vegyék figyelembe, hogy több kiskorút nevel, valamint büntetlen előéletű, míg súlyosbító tényező, hogy tojásdobálás már nem először fordul elő a tüntetéseken.   N. András védője a perbeszédben elmondta, hogy a tojásdobálás évszázadok óta a véleménynyilvánítás része, védence is ezzel élt, szerinte fel sem merül a hivatalos személy elleni erőszak, ugyanis védence a parlamentet célozta, meg amúgy is, külföldön ennél sokkal súlyosabb dolgok történnek. N. András védője azt mondta, hogy a tojásdobáló tíz méterre lehetett a sorfaltól, az a megállapítás is téves, hogy egy tízes tojáspapírt vitt magával, ugyanis négy volt nála otthon a hűtőben, azokat vitte magával és a tanúk sem emlékeztek, bármelyik rendőrt eltalálta volna a vádlott, ezért mivel szerintük bűncselekmény nem történt, felmentést kérnek.
A rendőrök és az én célom nem keresztezte egymást. A rendőrök az Országházban zajló plenáris ülést akartak megvédeni, én nem akartam oda bejutni. Kitartok amellett, hogy a parlamentet találtam el, ha balhézni akartam volna, akkor maradtam volna tovább is, ám elmentem, a rendőrök is a Bank utcánál találtak meg, ott egyből beismertem a dobálást”
– mondta az utolsó szó jogán N. Egy rövid szünet után a bíró kihirdette az első fokú ítéletet, amiben N-t bűnösnek mondták ki, ezért 1 év 4 hónap börtönbüntetést szabott ki rá 2 év 6 hónapra felfüggesztve, továbbá 43875 forint bűnügyi költségre kötelezték a férfit. Az ítélet nem jogerős, ugyanis N. és ügyvédje fellebbeztek felmentésért, majd enyhítésért.      Forrás: Pestisrácok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató