2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Rendkívüli: Leyen bemutatta az új migrációs paktumot

Az új paktumban lehetőséget kínálna arra, hogy egy országnak ne kelljen migránsokat befogadnia, ebben az esetben viszont pénzügyi segítséget kell nyújtania a határországok számára. 
A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja
- mondta Ursula von der Leyen.Az elnök szeretné felgyorsítani az eljárások folyamatát, ezzel is csökkentve a táborok túlterheltségét. Ahogy fogalmazott
az uniós bizottság javaslata kiigazított és gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében”.
A tervezet tíz konkrét javaslat formájában kerül majd a tanács és a parlament elé.

Vagy elszállásolni segítesz őket, vagy hazavinni

A legfontosabb változtatás egyértelműen az, hogy a tagállamoknak lesz lehetőségük a migrációs kvóta kivásárlására, ha nem akarnak fizikailag migránsokat befogadni az országukba. Azonban hogy ennek pénzügyi formája miben különbözik a bírságtól – az elnevezést leszámítva – , még nem derült ki. Az viszont biztató, hogy
olyan lehetőséget is felkínált Leyen, hogy a tagországok nem a migránsok elszállásolásában segítenek, hanem a hazaszállításukban.
Ez ugyanis jelenleg az egyik legnagyobb probléma: a tavaly elutasított menedékkérőknek mindössze a 36 százalékát juttatták haza a tagországok. A tagállamok kormányai eszerint az opció szerint választhatnának, hogy mely tagállamok állampolgárait szállítják haza, és erre nyolc hónapjuk lesz. Amennyiben azonban nem sikerül teljesíteniük a vállalást, kötelező lesz befogadniuk a vállalásukkal azonos számú migránst, akiket viszont már nem válogathatnak meg.

Megválaszolatlan kérdések

Továbbra is fennmaradt néhány probléma:
  • Amennyiben a menekültügyi kérelmeket kiveszik a tagállamok kezéből, és az átkerül központi, bizottsági hatáskörbe, mi garantálja, hogy a bizottság nem ítéli meg az eseteket túl enyhén, és enged be több migránst, mint azt a tagállamok egyenként tették volna.
  • Nemrégiben hatalmas felháborodást váltott ki Németországban, hogy menedékjogot kapott több tucat olyan migráns, akiket már többször kiutasítottak, de mindig visszajöttek. Hogyan oldja meg a bizottság, hogy erre ne kerülhessen sor?
  • A határellenőrzés továbbra is kulcskérdés: ameddig az olaszok és spanyolok támogatólag megtűrik a civil mentőhajók migráns-importját, addig lényegében a probléma nincs megoldva, csak áttolták a többi tagállamra is. Erre sincs egyelőre válasz a tervezetben.
 Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató