2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Salvini: Újra virágzik az embercsempészet

Az ország biztonságát, határait, méltóságát és becsületét védtem meg – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a bíróság elé citált volt olasz belügyminiszter.A jobbközép szövetség szimpátiademonstrációja, trágár baloldali ellentüntetés és óriási rendőrségi készültség kísérte a Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter elleni per első tárgyalását szombaton Cataniában. A Liga elnöke hangsúlyozta,
a választói akaratot teljesítette Olaszország határainak védelmével.
Az európai szabadság szimbólumává vált a szicíliai Catania az elmúlt hétvégén. Szombat délelőtt tartották az első kihallgatást a volt olasz belügyminiszter, a Matteo Salvini ellen indított perben. Az ügyészség szerint Salvini visszaélt a hatalmával és megsértette az euró­pai egyezményeket, amikor tavaly nyáron napokon keresztül nem engedte partra szállni a 131 migránst szállító Gregoretti hadihajót. A bíróság szerint ezzel gyakorlatilag „fogva tartotta” őket. Az eset egyedülálló, hiszen egyetlen európai országban sem volt korábban példa arra, hogy saját országa állít elő egy minisztert egy közösen meghozott döntés kivizsgálására (a biztonsági csomagot, melynek értelmében eljárt, közösen alkotta meg a Liga és a ma is kormányzó Öt Csillag Mozgalom koalíciója). A védelem szerint nem létezik arra vonatkozó kötelezettség, amely azonnali kikötési engedélyben részesítené az Olaszország partjaihoz érkező hajókat. Azt is hangsúlyozták, hogy a Gregoretti hadihajó esetében nem egy Salvini által rögtönzött döntésről volt szó. A volt belügyminiszter, kormánya többi tagjával arra várt, hogy az uniós tagállamok nyilatkozzanak a fedélzeten érkezett bevándorlók elosztásával kapcsolatban, majd ezt követően engedélyezte a kikötést. A kormány akkor már érvényben lévő rendelete szerint akár két hétig is lehetett volna várakoztatni egy hajót. A Gregoretti esetében ennél sokkal kevesebb idő alatt megtörtént a partra szállás. A tárgyalótermi eseményekről Giulia Bongiorno, a Salvini vezette Liga szenátora számolt be a sajtónak. Négy órás intenzív kihallgatást követően a bírák úgy határoztak, hogy a november 20-án esedékes bírósági ülésen Giuseppe Conte kormányfőt, Luigi di Maio külügyminisztert, Luciana Lamorgese belügyminisztert, illetve Danilo Toninelli volt infrastrukturális minisztert is meghallgatják. Bongiorno megelégedését fejezte ki a bírák döntésével kapcsolatban, az egészsége azonban kárt szenvedett a per során. A védelmet képviselő ligás szenátorasszony saját lábán ment be a bíróságra, kifele azonban tolókocsira volt szüksége, mivel a tárgyalás alatt a bírósági aula homlokzatáról leszakadt egy márványtömb, amely a lábát érte. Az eseményt rendkívüli médiavisszhang és kiemelt rendőrségi készültség kísérte. A bírósághoz vezető sugárúton szélsőbaloldali szervezetekből, feminista mozgalmakból és az olasz kommunista párt szimpatizánsaiból álló Salvini-ellenes tömeg vonult fel. Ürülékre és vécépapírra ragasztott Salvini-arcképekkel és trágár transzparensekkel demonstráltak.Matteo Salvini a kihallgatás előestéjén nyilatkozott a MH-nak: „Nyugodt lélekkel várom a bírósági tárgyalást, mivel az ország biztonságát, határait, méltóságát és becsületét védtem meg, pedig Európa a mai napig úgy kezeli Olaszországot, mintha menekülttábor lenne” – hangsúlyozta.
„A kormány ebben a nehéz gazdasági krízisben, ahelyett hogy a munkahelyteremtésen fáradozna, az általam létrehozott biztonsági migrációs csomag eltörlésén munkálkodik”
– mondta Salvini. A perrel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a bírák is úgy ítélik meg, belügyminiszterként kötelességét teljesítette a kikötők lezárásával. Nem rejtegette azzal kapcsolatos csalódottságát, hogy volt koalíciós partnerei, az ötcsillagosok viszik bíróság elé.
„Szégyenérzet nélkül, emelt fővel, nyugodt lelkiismerettel tükörbe nézni többet ér, mint ezer bírósági kivizsgálás”
– jelentette ki határozottan. A továbbiakban azt is hangsúlyozta, hogy biztonságot és az ország határainak védelmét kérték tőle azok az olasz állampolgárok, akik bizalmukkal tüntették ki az urnáknál. „Mára azonban újra üzletággá vált az illegális bevándorlás” – jegyezte meg. Matteo Salvini megköszönte Orbán Viktor miniszterelnök üzeneteit, amelyekben jó ügynek nevezte migráció megfékezését. Tiszteletét és elismerését fejezte ki a magyar kormánynak a gazdaság és kultúra területén, illetve a családtámogatásban hozott döntéseiért, amelyek megkönnyítik a magyar állampolgárok életét. Végül kifejezte az iránti reményét, hogy Olaszországban is a magyarhoz hasonló adópolitikát és családtámogatást vezessenek be.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató