2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Áll a bál Berlinben: 1500 rendőr számolta fel az antifasiszta és anarchista fellegvárat

Erőszakba torkollott az egyik berlini foglalt ház evakuálása. Az ott élő anarchisták szerint az épületet visszakövetelő tulajdonos a jogaikat csorbítja.
Péntek késő este is csoportos demonstrációk voltak Berlin keleti részén, miután több mint 1500 rendőr segítségével már a délelőtti órákban felszámolták a szélsőbaloldal egyik kulturális központját, az úgynevezett Liebig 34-et. A graffitikkel és plakátokkal díszített épület 1999 óta főként transznemű, homoszexuális, feminista és anarchista személyeket szállásol el.
Nyolc németországi tartomány csaknem 1500 egyenruhása kellett az 57 illegális épületfoglaló eltávolítására, mivel a tulajdonos visszakövetelte magának az intézményt – írta a Deutsche Welle hírügynökség, amelynek helyszíni tudósítója riportjában megjegyezte: a környéken amúgy is gyakoriak az összecsapások az Antifa mozgalom tagjai és a rendőrök között, a hatóságok emiatt tudatosan készültek az esetleges erőszakra. A riporter a Twitteren videót is megosztott a Liebig 34-nél történtekről.
A berlini rendőrség tájékoztatása szerint az esti összecsapások során egy buszmegálló megsemmisült, négy embert pedig őrizetbe vettek, mert petárdákkal és üvegekkel támadtak az egyenruhásokra.    

A berlini fal leomlása után kezdődött

A fal leomlását követően Kelet-Berlin számos megüresedett épületét vették használatba művészek, baloldali aktivisták és diákok.
Sok esetben az önkormányzatokkal és a városvezetéssel folytatott alkufolyamat során elérték, hogy alacsony bérleti díjért cserébe szponzorokat keressenek az épületek felújítására.
Nem véletlen, hogy mára a befektetések nagy része Kelet-Berlinbe irányul, a városrész egyre népszerűbb az itt található szórakozóhelyek, kiállítótermek, éttermek miatt. A Liebig 34 esetében is az ott működő kiállítóterem és kocsma bevételeinek egy részéből fizették a bérleti díjat és a rezsit. A tulajdonos, Gijora Padovicz azonban még 2018-ban úgy döntött, hogy nem újítja meg az ott élőkkel kötött bérleti szerződést. A Liebig 34-et elfoglalók viszont jogszerűtlennek ítélték meg a döntést, mondván: a berlini sokszínűség, a gazdagok hatalma elleni fellépés szimbólumáról van szó, ráadásul az épület kisebbségeknek is menedéket nyújt.
Kétévnyi pereskedés vezetett oda, hogy a rendőrség evakuálhatta az anarchistákat.
             Forrás: Magyar Nemzet  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató