2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az SZFE bohócai '56-os hősöknek képzelik magukat, ezért október 23-án tüntetnek és felvonulnak

Október 23-ára újabb tüntetést szerveznek az egyetem bohócai.  Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke arról beszélt a Spirit Fm-en, hogy szerinte kifulladni látszik a diákok egyetemfoglaló akciója. Az SZFE hallgatói és oktatói közös sajtótájékoztatón elmondták, folytatják a sztrájkot és az egyetemfoglalást is. Az SZFE hallgatói a szerdai sajtótájékoztatón közölték, hogy tanköztársaságot nem lehet betiltani, senki sem kötelezheti lojalitási szerződésre sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat.
„A szenátus jogköre nélkül olyan, mint az egyetem hallgatók nélkül” - fogalmaztak. Szerintük az illegitim vezetés gyakorlati módszerekkel próbálja ellehetetleníteni a működésüket, utaltak a wifi lekapcsolására, valamint arra, hogy nem engedik be őket a jelmezeiket tartalmazó helyiségekbe sem.
  Szerintük a hatalom képviselői sem a párbeszédre, sem az együttműködésre nem képesek. Október 23-án 16 órától a Műegyetem partjáról felvonulásos tüntetésre hívják az embereket, megemlékezve az '56-os fiatalságról. Szarka Gábor kancellár korábban írásban kérte a sztrájkolók névsorát- az SZFE sztrájkbizottsága viszont nem adta át ezeket, kifogásolták ugyanis, hogy a személyes adatokat tartalmazó iratokra milyen jogalapon tart igényt. A sajtótájékoztatón idézték a NAIH állásfoglalását, miszerint munkahelyen az érdekképviseleti feladatokkal összefüggő adatokat csak bérszámfejtés céljából ismerhetik meg. Ezért nincs olyan jogszerű cél, ami miatt kérhetné a sztrájkolók névsorát Szarka, így adatvédelmi célból nem adhatja át a névsort.
Csató Kata ügyvivő azt is bejelentette, hogy folytatják a sztrájkot.
Németh Gábor, az SZFE oktatója a tájékoztatón kifogásolta, hogy Szarka Gábor a tanköztársaságot az SZFE nevében magántevékenységnek minősitette. Felhívta a figyelmet arra, hogy "nem Szarka Gábor az SZFE, hanem mi vagyunk". Németh azt is elmondta, hogy ő volt a tanköztársaság ötletgazdája.     (ATV nyomán)  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató