2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

„Végeztem egy pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamedet” – írta a Twitteren a Párizs melletti lefejezés elkövetője

A csecsen származású férfi márciusban kapott menekültstátuszt Franciaországban.Üzenem a „hitetlenek vezetőjének”, Emmanuel Macronnak, hogy végeztem egy „pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát” – írta a Twitteren az Index beszámolója szerint az a tizennyolc éves férfi, aki pénteken fejezett le egy francia tanárt Párizstól nem messze. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték. A francia kormány bekeményít, legalábbis azt mondják...A lehető legkeményebben fel fog lépni a francia állam a köztársasági eszme védelmében – reagált szombaton a francia kormányfő arra az előző napi bestiális gyilkosságra, amelyben egy menekültstátust kapott, moszkvai születésű csecsen diák késsel megölt, és lefejezett egy középiskolai történelemtanárt Párizs külvárosában.
A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus
- írta a gyilkosságról Jean Castex kormányfő Twitter-üzenetben.
A tanáraival szolidaritást vállalva az állam a lehető leghatározottabban fog reagálni, azért, hogy a köztársaság és annak polgárai szabadon élhessenek. Soha nem fogjuk föladni. Soha.
– üzente a kormányfő. Előző nap hasonlóan határozott hangnemben beszélt Emmanuel Macron francia elnök a gyilkosság helyszínén A Párizs közelében történt pénteki „iszlám terrortámadás” gyanúsítottja egy csecsen származású férfi volt, akinek családja menedéket kért Franciaországban - mondta az ügyész.A férfi feltett egy képet arról a tanárról, akit lefejezett mielőtt a rendőrtisztekre lőtt.18 éves a gyilkosság gyanúsítottja, akit a rendőrséggel tartó rövid lövöldözés után agyonlőttek Eragny városában, „menekült státuszt kapott”, és „március 4-én kiadott és 2030 márciusáig érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezett”. Ezt Jean-François Ricard ügyész mondta szombaton. Hozzátette, hogy a tinédzser a hatóságok látókörébe előtte nem került,és kiskorúként nem ítélték el, kivéve egy intést melyet a „közvagyon károsítása" enyhe garázdaság miatt kapott. A csecsen etnikumú család nyilvánvalóan a 2000-es években emigrált Franciaországba Oroszországból. Összesen kilenc letartóztatást hajtottak végre a párizsi Conflans-Sainte-Honorine külvárosban történt gyilkosság kapcsán, köztük több, a gyanúsítotthoz közeli személy. Az egyik letartóztatottnak van egy féltestvére, aki az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terrorista csoport tagja - árulta el az ügyész. Jelenleg folyamatban van a támadás és a tényleges érintettség vizsgálata. A gyilkosság áldozatát 47 éves Samuel Paty történelemtanárként azonosították. A támadó a lefejezés után grafikus képet tett közzé a Twitteren, és elismerte a gyilkosságot Ricard szerint.Elmondása szerint a gyanúsított megjelent Paty iskolájában, és külön kérte, hogy találkozni akart a tanárral. Paty-t az elmúlt napokban többször fenyegetették,mivel állítólag Mohammed próféta karikatúráit mutatta meg hallgatóinak a véleménynyilvánítás szabadságának a nevében az osztályának. Emmanuel Macron francia elnök gyors igazságot ígért és egységre szólította fel a francia népet a támadást követően. "Ma este rá, a családjára gondolok" - mondta Macron Patyról. „Egységünk és szilárdságunk az egyetlen válasz az iszlamista terrorizmus szörnyűségére. Fel fogunk állni. ” A támadást a nyomozóhatóság szerint „terrorista szervezettel összefüggő gyilkosságként” vizsgálják. Az emberek összegyűltek szombaton a Conflans-Sainte-Honorine középiskola előtt, hogy tiszteletüket tegyék az elhunyt tanár előtt, néhányan virágot hoztak és a szólásszabadságot támogató üzeneteket fogalmaztak meg.Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. Forrás: Mandiner, 888, Rt.com
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató