Kamu Geri ismét hazudott: kiderült, hogy dúskál a pénzben a főváros

Nem kedveznek a hivatalos számsorok a folyton folyvást pénzért kuncsorgó Karácsony Gergely főpolgármesternek.

A főváros jelenlegi anyagi helyzete iránt érdeklődött a Magyar Nemzet a Magyar Államkincstárnál, a választ pénteken megkaptuk. Eszerint Budapest Főváros Önkormányzata október 20-án időközi adatokat szolgáltatott, ebből pedig az derült ki, hogy a Karácsony vezette helyhatóság 133,9 milliárd forint állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint. Megtudták azt is, hogy a főváros január eleje és szeptember vége között 127,7 milliárd forint úgynevezett közhatalmi bevételre tett szert, ebből a legnagyobb tétel az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó a maga 127,3 milliárd forintjával.

A számsor önmagában is egyértelmű bizonyítványt állít ki Karácsony egyes nyilatkozatairól, de a helyzet még nyilvánvalóbb, ha felidézzük a korábbi statisztikát. A féléves adatsor ugyanis arról tanúskodik, hogy január eleje és június vége között 61,4 milliárd volt a közhatalmi bevétel a fővárosban, ebből az iparűzési adó 61,2 milliárdot tett ki. Vagyis negyed év alatt 66,5 milliárdos adóbevétel folyt be Karácsonyék kasszájába.

Még érdekesebb a készpénz mennyisége. A fővárosnak június végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésére, állampapírban pedig 135 milliárdja volt. Ez azt jelenti, hogy három hónap alatt egymilliárddal csökkent ugyan az állampapír-állomány, ellenben 58 milliárddal nőtt a készpénz.

„Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot”

– írta Varga Mihály pénzügyminiszter a minap Karácsony

Gergely közlésére reagálva. A tárcavezető – cáfolandó a Párbeszéd politikusát – néhány fontos tényt is megemlített. Például azt, hogy 2010 óta a kormány 375 milliárdos adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek. „Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody’s hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének a megítélését” – írta a pénzügyminiszter.

„Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak vagy a Moody’s-nak?”

– tette fel végül a kérdést.

Forrás: Magyar Nemzet

Check Also

Az a cég nyerte ötmilliárddal drágábban a Lánchíd-tendert, amelyik partizni hívta Tüttő Katát

Hétfőn jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hogy eredményesen zárult a Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárása. Az …