2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A legveszélyesebb, halálos anyagokkal is dolgozó szuperlabort épít a magyar kormány

A legveszélyesebb és éppen ezért halálos fertőzést okozó hatóanyagokkal is dolgozni képes szuperbiztonságos, ún. BSL-4-es szintű laboratórium megépítését támogatja a kormány EU-s pénzből, illetve egy friss kormányhatározat szerint engedélyt adott rá, hogy rögtön növeljék is meg az erre szánt támogatási keretet. A határozat szerint a pénzt megpróbálja elszámolni a kormány az unió koronavírus-válság elleni alapjának, az ún. REACT EU-nak a terhére.A minap jelent meg a kormány 1723/2020. (X. 30.) kormányhatározata, amely felhatalmazást adott arra, hogy az „Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése” című kiemelt projekt keretösszegét növeljék meg 11,948 milliárd forintra. Érdemes megjegyezni, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének (éfk) eddigi verziójában már 11,96 milliárd forintos jóváhagyott támogatás szerepelt, így nem világos, hogy milyen támogatás növelésre utal a határozat. Ezzel együtt az éfk szerint ezt a támogatási kérelmet idén szeptemberig kellett benyújtani a kormány elé, azaz friss uniós projektről van szó, ezért nem lehetett eddig róla hallani szélesebb körben.Egyébként a támogatott projektkeresőben sincs még benne a projekt, noha annak már azonosító száma is van (EFOP-2.2.0-16-2020-00009). Így tehát egy friss kormányzati támogatói döntésről van szó és ez alapján dönthet majd az illetékes Irányító Hatóság a projekt tényleges támogatásáról. A kormányhatározat egyébként rögzíti, hogy az „Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése” című kiemelt projekt alábbiakban részletezett költségét próbálja meg elszámolni az innovációért és technológiáért felelős miniszter a REACT EU keret terhére:  A táblázat jobb oldali oszlopa szerint a szóban forgó projekt célja „egy olyan járványügyi céllal épülő, speciális, a magas megbetegítő képességű kórokozókkal történő munkavégzéshez helyszínt biztosító, ún. BSL-3 és BSL-4 laboratórium kialakítása, ahol széles körű diagnosztikai és kutatási/innovációs kapacitás érhető el."

A fejlesztés lehetővé teszi a mikrobiológiai laboratóriumi tevékenységek legmagasabb színvonalú körülményének, felszereltségének biztosítását.

Wikipedia oldala szerint a biológiai laboratóriumok munkabiztonsága területén egy négyfokozatú skálát határoztak meg és

A FENTI MAGYAR LABORATÓRIUM A FELSŐ KÉT LEGMAGASABB BIZTONSÁGI FOKOZATÚ TEVÉKENYSÉGEKET LÁTHATJA EL.

  • A BSL-3 fokozatba ez tartozik: "Biológiai hatóanyagok, amelyek potenciálisan komoly, vagy életveszélyes betegségeket okozhatnak. Ezek a hatóanyagok a levegővel is terjedhetnek".
  • A BSL-4 fokozatba ez tartozik: "Veszélyes és különleges biológiai hatóanyagok, amelyek a legnagyobb kockázatot jelentik a személyekre és a környezetre nézve. Általában halálos fertőzést okoznak".
Korábban egyébként már szó volt róla, hogy a koronavírus eredeti kínai gócpontjában, Vuhanban is van egy ilyen 4-es szintű, tehát a legbiztonságosabbnak tartott virológiai laboratórium. Donald Trump amerikai elnök áprilisban többször is azt mondta bizonyítékok nélkül, hogy szerinte innen szabadulhatott ki a vírus, amit a kínaiak hevesen cáfoltak és emlékeztettek rá, hogy a vírus genomja alapján nem lehet arra gyanakodni, hogy a vírust emberi "kéz" alkotta volna.Forrás: Portfolio.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató